2024. április 18., csütörtök

Lisztadomány Magyarkanizsán

A Magyarok Kenyere akció keretében összesen 1700 kiló lisztet osztottak szét

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége idén is megszervezte a Magyarok Kenyere akciót, amelybe mintegy háromszáz termelő kapcsolódott be.

A nagycsaládosok számára nagy segítséget jelent a lisztadomány (Puskás Károly felvétele)

A nagycsaládosok számára nagy segítséget jelent a lisztadomány (Puskás Károly felvétele)

Ennyien adományoztak búzát, hogy aztán az abból őrölt lisztet a rászorulóknak, a nagycsaládosoknak és a nehéz helyzetben lévőket felkaroló egyesületeknek oszthassák szét. Csütörtökön reggel a teherautó a magyarkanizsai városháza elé futott be, ahol 1700 kiló lisztet osztottak szét.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke is részt vett a lisztosztásban, és bővebb információkkal is szolgált.

– Idén a búza összegyűjtésében a termelők még aktívabban részt vettek, mint az elmúlt években, ezúttal tizenöt tonna búzát sikerült eljuttatni a malomba a jóvoltukból. Ezt a búzamennyiséget az adai Borsos malomban lisztre váltottuk, egészen pontosan 8700 kilogrammra. A múlt héten kezdtük szétosztani azok között, akik valóban rászorulnak, ezáltal is hozzájárulva az életminőségük javításához. A magyarkanizsai már a harmadik állomásunk, ahol a nagycsaládosok mellett a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Szolgáltató és Védelmi Központ számára is adományozhattunk – mondta el Nagy Miklós, aki hozzátette, hogy a szórványban lévő kollégiumokat sem hagyták ki a sorból.

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Szolgáltató és Védelmi Központ felhasználói minden évben hatványozottan örülnek ennek az adománynak, ugyanis nagy részét úgy használják fel, hogy a fiatalokat is bevonva a munkába, az ünnepek alkalmával ebből a lisztmennyiségből készítik el a süteményeket. Ilyenkor együtt örülnek nemcsak a készterméknek, hanem a jókedvvel végzett munkafolyamatnak is, hiszen ugyanolyan alkotó és termelő tagjai lehetnek a társadalomnak, mint az egészséges társaik, és talán még nagyobb szívvel és lélekkel készítik a különféle finomságokat, köztük például a karácsonyi mézeskalácsot.

A nagycsaládos anyuka, Varga Nagy Kornélia elmondta, nagy segítség számukra a lisztadomány.

– Mindig nagy megtiszteltetés ez az esemény, nagy dolognak tartom! Egyrészt azért, mert az összefogásról szól, arról, hogy milyen fontos magyarnak lenni, és milyen fontosak a magyar gyerekek, mert végül is ők kapnak ebből a lisztből finom süteményt és kenyeret. Huszonöt kilót kaptunk, ami több hónapig elegendő lesz számunkra – mondta a hatgyermekes anyuka.

A Magyarok Kenyere program idén is továbbhalad Vajdaság-szerte, annak a több mint háromszáz termelőnek köszönhetően, akik nem sajnálták felajánlani a búzaadományukat erre a nemes célra.