2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Két magyar a döntőben!

Korpási és Bácsi ma az aranyért küzd – Barka végül bronzérmes lett – A kötöttfogású magyarok kiválóan kezdték meg a versenyt, a két szerbiai kiesett
Bácsi Péter megindítja négypontos dobását a kirgiz Aziszbekov ellen (Fotó: MTI)

Bácsi Péter megindítja négypontos dobását a kirgiz Aziszbekov ellen (Fotó: MTI)

Miután a szabadfogás után szerényen, a női birkózást követően pedig már egy kicsit derűlátóbban tudósíthattunk a magyarok teljesítményéről, a budapesti birkózó-vb-n megkezdődött kötöttfogással kapcsolatosan már jó hírekkel szolgálhatunk, hiszen a tegnap fellépett versenyzők rendre jó birkózással rukkoltak elő, s ketten, Korpási Bálint (72 kg) és Bácsi Péter (82 kg) mindjárt kiharcolták az elődöntőt, a siheder Váncza István (63 kg) óriási meglepetésre „megette” az aktuális Európa-bajnok román Mihai Mihutot, de csak a vigaszág jutott neki, mert az orosz–örmény Stepan Maryanyan már túl nagy falat volt a számára, s egyedül az 55 kg-os Andrási József kapott ki mindjárt a rajton, de ő sem fejezte be, mert az azeri Eldfaniz Azizli szintén a döntőig menetelt.

A szerbiaiak közül Nagy Tamás (63 kg) gyorsan kapitulált a kirgiz Urmatbek Amatovval szemben, Aleksandar Maksimović (72 kg) viszont reményt keltően kezdett, hiszen 9:0-ra elrendezte a lengyel Roman Pacurkowskit, de egy nagy csatában (5:3) kikapott a bolgár Aik Mnacsakaniantól, aki az elődöntőben pont Korpásival találkozott. A magyar azonban ennél a versenyzőnél is jobb volt (3:1), így ő a döntőbe jutott, Maksimović viszont kiesett. Bácsi elődöntős meccse már más volt. A kirgiz Atabek Aziszbekov levitte őt, és meg is forgatta, így Petinek mindent be kellett vetnie a második menetben. A magyar azonban nem véletlenül világ- és Európa-bajnok, többször kiemelte ellenfelét, s végül technikai tussal nyert. Szenzációs! Korpásinak egyébként régi ismerőse, a címvédő német Frank Stäbler, Bácsinak pedig a török Emrah Kus lesz a döntős ellenfele.

Az esti döntőkben két magyar lánynak szurkolhattunk, méghozzá Barka Emesének (57 kg) és a bronzmeccsért két kemény küzdelmet vívott Sastin Mariannának. Emesének a román színekben versenyző Katerina Zsidacsevszka volt az ellenfele, az egykori világbajnok Mariannának pedig a szintén világbajnoki érmes ukrán Julia Tkacs. Barka végig uralta a harmadik helyért vívott küzdelmet, s két mögé kerülés után kényelmes előnyt kovácsolt az első menetben. Ezt a másodikban sem adta, így végül 6:0-ra nyert, s pályafutása során harmadik ilyen érmét szerezte a vb-ken. A magyar birkózás eddigi egyetlen női világbajnoka, a 2013-ban szintén Budapesten megrendezett vb győztese, az azóta anyukává lett Sastin az utolsó meccsére már nem tudott kellőképpen felpörögni. Az első menetben csak a rutinja segítette, de egy perccel a vége előtt már megintették, így a folytatásban neki kellett kezdeményeznie. Ehelyett az ukrán végig fogta a jobb kezét, majd kitolta, Marianna viszont nem talált rajta fogást, így az 5. helyen végzett.

Ma a kötöttfogás 60 (Frísz Krisztián), 67 (Davor Štefanek) és 87 (Nikolja Dobrev) kilogrammos előküzdelmei vannak műsoron, valamint a tegnapi súlycsoportok vigaszágai, bronzmeccsei és döntői.

Világbajnokok, nők, 65 kg: Petra Olli (finn). 68 kg: Alla Cserkaszova (ukrán). 72 kg: Justina di Stasio (kanadai). 76 kg: Adeline Gray (amerikai).