2024. április 26., péntek

Újabb fejlesztések az egészségügyben

Befejeződött a Zentai Egészségház felújítása, az idősek otthonának kiépítését és a kórház megújítását is tervezik

Befejeződött a Zentai Egészségház felújítása, amelynek összköltsége 37,5 millió dinár volt, emellett a közelmúltban megújult a Tornyosi úti rendelő, a következő hónapban megkezdik a kevi rendelő felújítási munkálatait, a további tervek között pedig az idősek otthona kiépítése és a Zentai Közkórház megújítása is szerepel – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet tegnap délelőtt tartott Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, valamint dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója.

– Az elmúlt bő egy évben sikerült megvalósítanunk a Zentai Egészségház épületének átfogó felújítását, amely felölelte az épület szigetelését, a nyílászárók cseréjét, a világítótestek korszerűbbre cserélését, a tűzjelző rendszer beépítését, a teljes külső és belső festést, valamint sok egyéb munkálatot, amelyeknek köszönhetően az egészségház olyan mértékű megújuláson eshetett át, amire az utóbbi három és fél évtizedben nem volt példa. A munkálatok összköltsége 37,5 millió dinár volt, amelyet túlnyomó részben a szerb kormány felújításokért felelős irodája finanszírozott, ugyanakkor néhány millió dinárral maga az intézmény is hozzájárult a költségek fedezéséhez. Mindennek köszönhetően most már nemcsak szebb és kényelmesebb, hanem egészségesebb környezetben is várjuk a pácienseket, ráadásul az épület üzemeltetése jóval gazdaságosabb, mint korábban – hangsúlyozta dr. Surján Gusztáv, hozzátéve, a Zentai Egészségház felújításán kívül a közelmúltban más munkálatokat is végeztek az intézményhez tartozó épületeken.

– A Tornyosi úti rendelőben nemrég sor került a fűtés korszerűsítésére, a padlózat cseréjére, valamint az épület festésére, és mivel kiemelt célkitűzésünknek tartjuk a falvakban található épületeink felújítását, várhatóan már a következő hónapban megkezdődik a kevi rendelő felújítása, amely felöleli az épület külső és belső festését, a nyílászárók festését, a vizesblokkok felújítását és a különféle eszközök beszerzését – fogalmazott dr. Surján Gusztáv, aki elmondta, a kevi rendelő felújítását a zentai Rotary Club és a Zentai Egészségház közösen finanszírozza.

A Zentai Egészségház épülete 37,5 millió dinárból újult meg (Máriás Endre felvétele)

A Zentai Egészségház épülete 37,5 millió dinárból újult meg (Máriás Endre felvétele)

– A választások után azt ígértük, hogy fontos fejlesztések várhatók az egészségügyben, bő két év után pedig már gyümölcse is van ennek a munkának: nemcsak az egészségház felújításának a befejezése, hanem egyéb olyan projektumok is, amelyek folyamatban vannak, illetve a terveink között szerepelnek. Gondolok itt elsősorban a másodlagos egészségvédelemre és az idősekről való gondoskodásra. Régi vágyunk ugyanis az idősek otthona létrehozása. Ennek most már elkészült a teljes tervdokumentációja, és reményeink szerint már a következő év első felében megkezdődhet a kiépítése. A kórház felújítására is kiírtuk a pályázatot, ugyanis az egészségházéhoz hasonló teljes körű felújítást tervezünk, ugyanakkor új részlegeket is szeretnénk kialakítani. A kórházban az eddigiekben is több jelentős beruházás valósult meg, mint például a két ultrahangkészülék, a mentőautó, illetve a CT-berendezés, amelynek december végéig kell megérkeznie – emelte ki Lőrinc Csongor, hozzáfűzve, ezeknek a beruházásoknak az összértéke meghaladja a félmillió eurót.

– A zentai kórház néhány évtizede országosan is az élvonalba tartozó egészségügyi intézmények számított. Ezt szeretnénk újra visszahozni, amiben partnerre találtunk az állami szerveknél, mind köztársasági, mind tartományi szinten, ugyanakkor az anyaország is felismerte ennek a fontosságát, illetve az intézmény bekerült a Magyar Nemzeti Tanács költségvetésébe. Meg kell jegyeznem, hogy egyetlenegy személy nem támogatta a kórház CT-berendezésének a Magyar Nemzeti Tanács költségvetésébe való bekerülését. Dr. Zsoldos Ferenc volt az, aki a zentai kórház eszközfejlesztése ellen szavazott. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy a zentai egészségügy és az idősekről való gondoskodás szempontjából is pozitív jövőkép áll előttünk, amit a gyakorlatban is mindenki megtapasztalhat, hiszen mindez már nem csupán ígéret, hanem valóság – fogalmazott a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, aki hozzátette, mindezért köszönet illeti Zenta község önkormányzatát, a Magyar Nemzeti Tanácsot, a tartományi és a köztársasági szerveket, valamint Magyarország kormányát is.

Nyitókép: A Zentai Egészségház épülete 37,5 millió dinárból újult meg (Máriás Endre felvétele)