2024. május 5., vasárnap

A szárma topolyai ünnepe

A hatodik fesztivál előkészületeiről, a várható programokról a fő szervezőt kérdeztük

Tavaly a kegyes időjárásnak is köszönhetően hatalmas tömeget vonzott a topolyai Vásártérre a szármafesztivál, és a szervezők az idén is hasonló érdeklődésre számítanak. A Origo Egyesület, a Topolyai Termelők Egyesülete és a Gazdakör, valamint a Vállalkozók Általános Egyesülete közreműködésében évről évre egyre sikeresebb gasztrofesztiválról a fő szervező, Tölgyesi Huba nyilatkozott lapunknak.

Tölgyesi Huba, a 6. Szármafesztivál fő szervezője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tölgyesi Huba, a 6. Szármafesztivál fő szervezője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Egészen október végéig várjuk a főzőversenyre a jelentkezőket, ezúttal is három kategóriában lehet megmérkőzni. Elsősorban a klasszikus szármát értékeljük majd, de versenyt hirdetünk szármakülönlegesség kategóriában is, ami azt jelenti, hogy az összetevők nem a klasszikus káposztalevél és darált hús, hanem, mondjuk, szőlőlevél vagy mángold, esetleg spenótlevél. A harmadik pedig a böjti vagy más néven vegetáriánus szárma, ami hús hozzáadása nélkül készül. A benevezési díj változatlan, a húsos szárma esetében 2500 dinár, a böjti szármát készítőknek pedig 500 dinár. Ez az összeg tartalmazza a tűzifát, adott esetben a 2,5 kg vegyes, sertés-marha összetételű darált húst és a kenyeret, a többi hozzávalót, eszközt pedig a csapatoknak kell hozniuk. Tavaly 68 mintát adtak át a versenyzők, az idén, úgy tűnik, többen mutatnak érdeklődést a megmérettetés iránt. A szármák bírái hozzáértő szerbiai kulináris szaktekintélyek lesznek – nyilatkozta a fő szervező, aki elárulta azt is, hogy a szármafesztivál alkalmával vegetáriánus étellel szerényebb számban bátorkodnak jelentkezni a főzőverseny résztvevői, de a legkülönlegesebb finomságokkal általában a hús nélküli szármák készítői rukkolnak elő.

Voltak itt már jó és rossz megoldások is, így például kóstolhattunk gombás-diós vagy kompótos változatot is. Újdonság lesz az idén, hogy egy Kanizsa környéki baráti társaság összefogásának köszönhetően vega standunk is lesz – tette hozzá Tölgyesi Huba, illetve elmondta azt is, hogy a gyermekek számára is gazdag programokkal készülnek, lovaglási-íjászkodási lehetőséggel, illetve az elmaradhatatlan vidámpark is várja majd őket. Továbbá gazdag kézműves kirakodóvásárra is számíthatnak a fesztiválozók.

Alapvetően arra törekszünk, hogy a rendezvény tükrözze azt a vajdasági miliőt, amiben mi magunk is élünk. Tehát az árusok esetében is a kézműveseket és a hagyományőrzőket várjuk. Ezért a fellépőket is eszerint válogattuk össze, természetesen a minőségi szempontokat is figyelembe véve. Dél körül a Szóljon hát a nóta zenekar koncertezik, majd 14.30-tól, vagyis a 16 óra körüli eredményhirdetés előtt a Garavi sokak lép színpadra – nyilatkozta Tölgyesi Huba, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy az idén már egy honlap (www.sarmijada.com)  segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők a programokról, illetve van még egy nagyszerű előnye: aki attól tart, hogy nem jut majd neki szárma a fesztiválon, az oldalon tud foglalni magának – tudtuk meg a fő szervezőtől, aki elmondta, hogy tavaly jó döntésnek bizonyult, hogy egy nagyobb helyszínre költöztették a rendezvényt.

Tavaly az időjárási is kegyes volt hozzánk, és messzire „elhallatszódott” a fesztivál híre, ezért meglepetésünkre jelentős számú szármakedvelő vendégünk érkezett Belgrádból is. Felkészültünk a látogatók tömegére, csapatokat várunk még Magyarországról is. Aki, mondjuk, nem szeretne főzni, csak kóstolni, az rendkívül kedvező, 350 dináros áron már be tud szerezni egy porció ételt, vagyis két töltött káposztát és a hozzá járó kenyeret, az evőeszközökkel együtt  – nyilatkozta Tölgyesi, majd hozzátette még, hogy a szármafesztivál nagyszerű példája az összefogásnak, hiszen valamennyi községi közvállalat közreműködésére számíthatnak a szervezésben, illetve több magánvállalat is kiveszi a részét a lebonyolításából.

A szármafesztivál társszervezője még a topolyai Művelődési Ház, illetve a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, és az idegenforgalmi minisztérium támogatását is élvezik.

Mindazok, akik nem szeretnének lemaradni a szármafőző versenyről, a topolyai Művelődési Házban is jelentkezhetnek személyesen vagy a 024/713-515 vonalas telefonon, illetve a www.sarmijada.com honlapon tudnak tájékozódni az érdeklődők.