2024. április 19., péntek

Az igények diktálják a fejlődést

A közösségi élet színhelye is megszépült Kispiacon

A Kispiac szívében lévő helyi közösség épülete a felújított gyógyszertárral szemben, a posta és az iskola tőszomszédságában a közösségi élet színhelye. A legtöbb helybeli itt fordul meg, és elegyedik szóba egymással, amikor a hivatalos ügyeiket rendezik, vagy éppen a mindennapi élethez elengedhetetlenül fontos dolgaikat szerzik be. Éppen ezért örömre ad okot, hogy a helyi közösség épülete előtt kiépítették a teraszt, legutóbb pedig csempével burkolták a járófelületet. Közel ötszázezer dinárt igényelt a felújítás, amelyhez a helyi közösség mellett Magyarkanizsa önkormányzata és a Keramika csempegyár is hozzájárult.

Fejsztámer Róbert és Szarapka Ede a munkálatok megtekintésekor (Puskás Károly felvétele)

Fejsztámer Róbert és Szarapka Ede a munkálatok megtekintésekor (Puskás Károly felvétele)

Szarapka Ede, a kispiaci helyi közösség tanácsának elnöke szerint mindig van mit újítani, szépíteni, építeni, de jó úton haladnak, egy lépcsőfokkal a helyi közösség előtti terasszal is előrébb vannak, ami nemcsak esztétikai, hanem funkcionális, biztonsági szempontból is fontos számukra.

– Minden évben, ahogy lehetőségeink engedik, arra törekszünk, hogy élhetőbbé tegyük környezetünket. Idén sikerült a helyi közösség épülete előtti terasz alatt lévő viszonylag nagy felületet csempével beburkolnunk, de nemcsak ezt, hanem a helyi közösséghez tartozó postai hivatal belsejét is, ahol komplett felújítást végeztünk. Régi vágyunk volt, hogy ezt véglegesítsük. Tavaly épült meg a könnyűszerkezetes terasz, amely átlátszó, Lexan anyagból készült, tehát nem zárja le a teret, világos van a helyi közösség előtt, de a végső fázisban kellett a burkolatot is megoldani. Tudjuk, hogy negyven éve készült, az idő vasfoga meghagyta rajta a nyomát, megsüllyedt, összetört, és már veszélyes is volt. Tudvalevő, hogy sok ember fordul meg a posta, az anyakönyvi hivatal és a könyvtár miatt az épület előtt, úgyhogy erre valóban nagy szükség volt. A tartománynak, az önkormányzatnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak is köszönjük a folyamatos segítséget. Jelen esetben a Keramika cégtől kaptuk a csempéket, a projekt anyagi részét az önkormányzat biztosította, a munkálatok kivitelezését pedig falun szokásos módon, összefogással oldottuk meg. A beruházás értéke megközelítőleg félmillió dinár volt.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is örömmel nyugtázta a fejlődésre irányuló törekvést.

– Anyagi értékét tekintve ez egy kisebb beruházás, ám jelentősége annál nagyobb, hiszen sokan megfordulnak ezen a téren. Minden egyes helyi közösségnek kell, hogy legyen célja, hogy milyen irányba haladna, az önkormányzatnak pedig mind a tizenhárom hozzá tartozó település hangját meg kell hallania. Az elmúlt években és az elkövetkezendőkben is arra törekszünk, hogy ne csak Magyarkanizsa jusson támogatáshoz, hanem a falvaink is – mondta el a polgármester.

A kispiaciak számára fontos lenne továbbá a Kispiac–Ludas út szélesítése, a temetőhöz vezető út szélesítése, vannak utcáik is, amelyek még nincsenek kiaszfaltozva, ugyanakkor a művelődési ház tetőszerkezete is javításra vár, ami a törekvéseket figyelembe véve nem is biztos, hogy hiú ábránd marad.