2024. április 26., péntek

Nyugat-Bácskában 27 elsős kapott ösztöndíjat

A Rákóczi Szövetség ma Nyugat-Bácska hét szórványtelepülésén, Gomboson, Bácsgyulafalván, Nemesmiliticsen, Zomborban, Bezdánban, Bácskertesen és Kúlán is ösztöndíjakkal fejezte ki köszönetét a gyermeküket magyar tannyelvű iskolába írató szülőknek. Az ösztöndíjakat a Rákóczi Szövetség képviselői nyújtották át az elsősök szüleinek.

Gyerekek, szülők, adományozók és a tanító bácsi (Fotó: Fekete J. József)

Gyerekek, szülők, adományozók és a tanító bácsi (Fotó: Fekete J. József)

– Három csoportunk járja Vajdaságot, csaknem harminc helyszínen összesen 302 kisgyerek veheti át a támogatást, ma Nyugat-Bácskában 27 elsősnek adtuk át az ösztöndíjat – hallottuk Petrovai Lászlótól, a magyariskola-választási program felelős igazgatójától a zombori Testvériség-egység Általános Iskolában.

Az ösztöndíjprogram 2004-től működik. Milyen eredménnyel járt az iskolaválasztás során?

– A program először a Felvidéken indult el, 2012-re nőtt akkorára, hogy a teljes Felvidéket lefedte, akkor kezdtük el kiterjeszteni más, határon túli, magyarlakta régiókra is, így jutott el még abban az évben a program Bihar megyébe, a romániai Partiumban, 2013-ban ide, Vajdaságba, valamint Horvátországba, később Kárpátaljára, illetve Erdély különböző megyéibe. Az idén 18 000 diák veszi át tőlünk ezeket az ösztöndíjakat. A területlefedés okán ez a szám folyamatosan növekedett, de megállapítható, hogy ahol huzamosabb ideje jelen vagyunk, emelkedett a magyar iskolát választók száma. Felvidékről korábban azt tudtuk kommunikálni, hogy ez a szám stagnál, az utóbbi három-négy évben viszont évről évre huszonvalahány fővel növekszik a magyar elsősök létszáma.

Mit tapasztalnak Vajdaságban?

– Tavalyelőtt 319, tavaly 320, az idén pedig 302 gyermek veszi át ezt az ösztöndíjat, de úgy gondolom, hogy mivel szórványtelepülésekről van szó, és tekintettel az asszimilációra, az elvándorlásra és a születési rátára, ezek a számok nem rossz eredmények, sőt, kifejezetten jó eredménynek számítanak – fogalmazott a Rákóczi Szövetség képviselője.