2024. április 26., péntek

Negyed évszázad a blues és a rockzene jegyében

Szombaton rendezik meg a FEST ADA 2018-at

A vérzivataros kilencvenes években néhány adai fiatal mert nagyot álmodni, és Adán egy fesztivált rendezett, amely a későbbiekben, a zentai Mojo Klub mellett, kilenc éven keresztül a régió blues-, illetve rockzenei zarándokhelyévé vált. A fesztiválon kezdetekben a legnagyobb hazai és magyarországi blueszenészek léptek fel az évről évre gyarapodó közönség előtt, a későbbiekben pedig a rendezvény helyet adott a magyar, illetve a szerb rockzenei színtér legnagyobb neveinek is.

– Akkoriban mindannyian azon tanakodtunk, hogy vagy itt maradunk, vagy pedig mi is szerteszét szaladunk a nagyvilágba. Néhányan, akik egy fél évet Budapesten is eltöltöttünk, azt láttuk, hogy lehetséges másképpen is élni, s ezt a fajta világot, normális életet próbáltuk bemutatni az itt élő embereknek – mesélt az Ada Fest megrendezésének apropójáról Illés Ferenc, az egyik főszervező, s hozzátette, hogy lényegében ezért is hívták meg az akkori időszak legnagyobb blues és rockzenekarait és előadóit. A fesztivál megrendezésének ötlete egyébként Orcsik Csabától származik, akinek az volt az elképzelése, hogy valamilyen nagyszabású rendezvény megszervezésével próbálják meg felrázni az itt élő embereket, s mivel Virág Imre barátjával csak a zenéléshez értettek, így eldöntötték, hogy egy nagy fesztivált szerveznek.

A 2002-es rendezvényt követően 16 éves (hatás)szünet következett, tavaly ősszel viszont újra kezdődött a történet, az Ada Fest szervezői ugyanis érettebb fejjel, egyelőre szerényebb formában, de az álmaikat semmiképpen sem feladva újjáélesztették a legendás fesztivált, hogy az adaiak és a környékbeliek szívébe ismét belopják az igényes könnyűzene szeretetét, s így egy évvel ezelőtt az adai Vadvirág Művelődési Egyesület székházában nagy sikerrel megrendezték az első Mini Fest Adát, amelyre beszélgetőtársaink közül túlnyomórészt azok a jelenleg 30–50 év közötti középkorúak látogattak el, akik tiniként vagy pedig huszonévesként az adai focipályán megrendezett fesztiválokon is ott csápoltak, s lényegében a tavalyi buli sikere adta a szervezők számára a lendületet ahhoz, hogy az idén, illetve az elkövetkezőkben is megrendezzék a régi/új fesztivált. Így az idei bulit holnap, szombaton este nyolc órától rendezik meg az adai Vadvirág Művelődési Egyesület székházában. Az idei fesztivál nyitózenekara este nyolc órától természetesen a Baraparty lesz, amelynek Illés Ferenc is az alapítótagja, fél tíztől pedig a magyarországi Buligánok zenekar kíséretében Bebe a Back II Blackből és Nagy Ádám a Roy és Ádám együttesből lép fel. Őket este 11-től a belgrádi Bijelo Dugme Tribute Band követi, végül pedig éjjel egy órától fergeteges country zenével Szerda Árpád zenekara, a The Chimney Shitters zárja az idei fesztivált.

A szervezők elmondták azt is, hogy az idei fesztivál helyszíne is a Vadvirág ME székháza (Sava Kovačević utca 31) lesz, a 300 dináros, korlátozott számban kibocsájtott belépőjegyek az adai könyvtárban vásárolhatóak meg, de a koncert előtt a helyszínen is hozzájuthatnak az érdeklődők.