2024. április 26., péntek

Korrekt együttműködés Horvátországgal

Magyar kollégium épül Eszéken – Kövér: Az elmúlt két esztendőben többet haladtunk előre, mint az azt megelőző tízben

A magyar–horvát kapcsolatok azt bizonyítják, hogy lehetséges erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más országokkal, nemzetekkel az Európai Unióban – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a magyar–horvát határ menti házelnöki találkozó pécsi állomásán.

Kövér László a Pécsi Horvát Színházban újságíróknak hangsúlyozta: Horvátország Magyarország számára mindenekelőtt jó szomszéd, fontos gazdasági és turisztikai partner, valamint fontos partner az EU-ban a közös érdekérvényesítési törekvésekben. Mindkét ország olyan modellértékű nemzetiségi és kisebbségi politikát szeretne kialakítani, amely példa lehet a közösség többi tagállama számára is – tette hozzá.

„Ez az EU jövője szempontjából is lényeges kérdés, ugyanis az ellenkező állításokkal szemben azt bizonyítja, lehet erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más – hasonlóan erős alapokra épülő – országokkal, nemzetekkel” – fogalmazott Kövér László.

A tendenciaszerűen jó magyar–horvát államközi kapcsolatok átlagához képest is jónak értékelte a két ország parlamentjének együttműködését Kövér László, aki felidézte, hogy a határ menti informális házelnöki találkozók gyakorlatát Szili Katalin egykori magyar és akkori horvát házelnök kollégája közösen hívta életre.

Kövér László a szerdai találkozó apropójának a már a kivitelezés fázisában tartó eszéki magyar kollégium alapkőletételét nevezte, egyúttal megköszönte a horvát kormánynak és Gordan Jandrokovićnak, a horvát nemzetgyűlés elnökének a támogatását ehhez. A házelnök a kisebbségi vegyes bizottság elnökeit idézve a magyar–horvát kapcsolatokat értékelve úgy fogalmazott: „az elmúlt két esztendőben többet haladtunk előre, mint az azt megelőző tízben”.

Kövér László zárásként kiemelte: „mindkét ország érdekében azt remélem, hogy ez a tempó, ez az ütem a következő tíz esztendőben is fenn fog maradni”, egyúttal azt ígérte, hogy horvát kollégájával ezen fog dolgozni.

Gordan Jandroković, a horvát nemzetgyűlés elnöke az eseményen kifejtette, hogy a szerdai találkozó témájává a horvátországi magyar és a magyarországi horvát nemzetiség kérdéseit választották. Mindkét fél nagyon sokat nyújt a területén élő nemzetiségeknek, és ez a kisebbségvédelem példaként szolgálhat más európai országok számára – hangoztatta.

A két házelnök sajtónyilatkozatát megelőző, a pécsi Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében, valamint a Pécsi Horvát Színházban tett látogatásának tapasztalatait értékelve Gordan Jandroković úgy fogalmazott: „nagyon jó benyomást tett rám, amit Pécsen láttam”.

A horvát politikus közölte: nagyon elégedett azzal, hogy a magyarországi horvát nemzetiség milyen jogokkal rendelkezik és azokkal miként él kulturális, művelődési, politikai képviseleti és gazdasági tekintetben egyaránt.

A házelnöki találkozó programjai szerda délután a horvátországi Pélmonostoron, majd Eszéken folytatódott. Kövér László és Gordan Jandroković letették a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) eszéki kollégiumának alapkövét, majd részt vettek a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) fennállásának 25. évfordulójára rendezett ünnepi rendezvényen. Kövér László Pélmonostoron tárgyalt a HMDK vezetőivel. A megbeszélésen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Antonio De Blasio eszéki konzul és Páva Zsolt, Pécs polgármestere is.