2024. április 26., péntek

Mini paralimpia Zentán

Tizenegy csapat versengett egymással

Kiváló hangulatban, rengeteg mókával és kacagással zajlott a Zentai Sportcsarnokban a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete által először megrendezett Verseny-játék-móka kupa című mini paralimpia, amelyen több vajdasági, fogyatékkal élőkkel és hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szervezet tagjai mérték össze felkészültségüket ügyességi, illetve sorjátékokban.

A fiatalok kiválóan érezték magukat a mini paralimpián (Horváth Zsolt felvétele)

A fiatalok kiválóan érezték magukat a mini paralimpián (Horváth Zsolt felvétele)

Rác Magdolna, a zentai egyesület vezetője a rendezvény kapcsán elmondta, azért hívták életre a rendhagyó sportjátékot, hogy a sérült személyek számára is legyen egy olyan sportrendezvény, amelyen részt vehetnek, és együtt jól érezhetik magukat. A megnyitón Rác Magdolna után Szegedinszki Igor, Zenta Község Sportszövetségének titkára köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében kiemelte, a sportnak egyre nagyobb szerepet kellene kapnia abban, hogy a társadalom peremére szorultak beilleszkedhessenek a közösségbe. A sportszövetség titkára rámutatott arra is, hogy a sport számukra is fontos közösségi és sikerélményt nyújthat, ugyanakkor azokat a kapukat is kitárhatja előttük, amelyek segíthetnek a társadalmi felzárkózásban és az esélyegyenlőség megteremtésében. A rendezvényen jelen volt Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja is, aki beszédében elmondta, a Tisza menti község vezetői rendkívül lényegesnek tartják az efféle civil kezdeményezéseket, hiszen ezek is azt bizonyítják, hogy sokan vannak, akik itt akarnak maradni, akik közösségben akarnak élni, és jól akarják érezni magukat.

Az első mini paralimpián tizenegy csapat vett részt, neves csapatkapitányok vezetésével, akik között olyan kiváló sportolók voltak, mint Nemes Viktor és Nemes Máté világ-, illetve Európa-bajnok birkózók, Bajić Halasi Éva többszörös kick-box, illetve savate-világbajnok, Barta Éva, Fenyvesi Abigél és Opauszki Péter kajakozók, Zelić Aleksandar úszó, Tóth Éva és Veréb Xénia asztaliteniszezők, valamint Bajić Tamara kézilabdázó és Surányi Zsóka atléta.