2024. május 8., szerda

Jövő az évezredes szülőföldön

Kásler Miklós: A magyarság megmaradásának legfontosabb záloga az egység

Az 1956-os forradalom kitörésének 62. évfordulója alkalmából Szabadkára látogató és a Vajdasági Magyar Szövetség szervezte megemlékezéssorozaton részt vevő prof. dr. Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrások minisztere a Pannon RTV-nek nyilatkozva szót ejtett arról, hogy miért különleges érzés Vajdaságban megemlékezni 56 egykori hőseiről, majd kitért az általa irányított minisztérium támogatási rendszerére, amelynek a külhoni magyarok is haszonélvezői, míg a folytatásban a szerb–magyar kapcsolatokat értékelte, továbbá elmondta, hogy miért fontos minél tömegesebben részt venni a november 4-én tartandó nemzeti tanácsi választásokon.

Kásler Miklós: Fontos, hogy a magyarok egységesek legyenek, hiszen összeköti őket a történelmük, a hagyományaik és páratlan kultúrájuk (Ótos András felvétele)

Kásler Miklós: Fontos, hogy a magyarok egységesek legyenek, hiszen összeköti őket a történelmük, a hagyományaik és páratlan kultúrájuk (Ótos András felvétele)

Felemelő érzés a Délvidékre utazni, bár ugyanez az érzés keríti hatalmába máskor is, ha olyan külhoni vidékeken jár, ahol magyarok élnek – emelte ki a beszélgetés során Kásler Miklós. Szavai szerint 1956 évfordulója és emléke több okból kifolyólag is fontos a magyarság és ezen belül a délvidéki magyarság számára. Miután 1957 januárjában a szovjetek lezárták a nyugati határt, a magyarok dél, azaz Jugoszlávia, illetve Palics irányába menekülhettek – emlékeztetett a történelmi tényekre Kásler Miklós, rámutatva, hogy Jugoszlávia és Palics ezeknek az embereknek az életet jelentette. A másik ok az, hogy a történelem során voltak olyan pillanatok, amikor Magyarország fogadta tárt karokkal a menekülőket Szerbiából.

– Persze a történelem változásai a két nemzet kapcsolatait is befolyásolták, s ennek ellenére is mindig a jövőbe kell tekinteni. Ebből a szempontból a mostani helyzetet biztatónak találom. A két nemzet kapcsolatai jelenleg kiválóak, történelmi csúcson vannak. Ez talán annak köszönhető, hogy mind a két nemzet levonta saját következtetéseit a történelmi eseményekből, feldolgozta a történteket, és felismerte a valóságot. Felismerte, hogy ebben a térségben a különböző nemzetek egymásra vannak utalva, együtt kell élniük, és ennek okán mindenkinek közös érdeke a béke és az együttműködés. Ha mindkét nemzet megőrzi a realitásérzékét, akkor minden valószínűség szerint a jövőben is megőrzi kiváló kapcsolatait – fogalmazott Kásler Miklós.

A miniszter a folytatásban a november 4-én esedékes nemzeti tanácsi választásokra tért ki, rámutatván: „Fontos, hogy a magyarok egységesek legyenek, hiszen összeköti őket a történelmük, a hagyományaik és páratlan kultúrájuk.” Minden amellett szól, hogy egységben van az erő, és egységben kell gondolkodni, hiszen ez a megmaradás legfontosabb záloga – nyomatékosította Kásler Miklós.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott külhoni programok témájában Kásler Miklós először is arra emlékeztetett, hogy a minisztérium azokkal a tevékenységekkel foglalkozik, amelyeknek a középpontjában az ember áll.

– Nem kizárólag Magyarországban gondolkodunk, hanem a magyar nyelvterületen belüli viszonyokkal is foglalkozunk. Ennek megfelelően minden egyes területen próbáljuk segíteni a Kárpát-medencében élő magyarokat, a gazdaság és a kultúra területén ugyanúgy, mint az oktatás minden szintjén. A támogatás meghatározó a külhoni, így a délvidéki magyarok szülőföldjükön való megtartásában. A magyarság ezen a területen őslakos, és az emberi élet úgy teljes, ha ott találhatja meg a jövőjét, amit évszázadokon át a magáénak tudott, természetesen nem izoláltan, hanem az összes többi magyarral együtt – fejtette ki Kásler Miklós.