2024. április 26., péntek

Továbbra is feketelistán

Szerbia a jegyzéken maradt Etiópia, Ghána, Szíria, Pakisztán társaságában

Nyolc hónap elteltével sem vették le Szerbiát a Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF), azaz a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet feketelistájáról. Erre a terrorizmus és pénzmosás elleni küzdelemben tapasztalható rendszerbeli hiányosságok miatt kerülnek az egyes országok – írja az Insajder.net. Szerbia először az idén februárban jelent meg a lajstromban, és annak ellenére, hogy a hatóságok azt állítják, azóta a FATF minden feltételének eleget tettek, a júniusi és a legújabb, októberi ellenőrzés után is a listán maradt, következésképpen kockázatot jelent a nemzetközi pénzügyi rendszer számára.

Időközben lekerült a jegyzékről Irak és Vanuatu (csendes-óceáni ország, régen Új-Hebridák), Szerbia viszont továbbra is rajta van Etiópia, Ghána, Szíria, Pakisztán társaságában.

Október 19-én lezárt jelentésében a FATF a 11 magas kockázatú ország közé sorolt Szerbiáról azt írja, hogy elért ugyan bizonyos haladást, de nem hárított el a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megakadályozásában tapasztalható minden stratégiai hiányosságot. A kormányközi szervezet emlékeztet arra, hogy a belgrádi hatóságok ígéretet tettek a hiányosságok kiküszöbölésére, és bizonyítékokat kér a vétségek szankcionálására. A jelentésben a február óta történt szerbiai előrelépés jó példájaként említik a pontosabb nemzeti kockázatbecslést és a pénzmosás miatti eljárások megindítását.