2024. április 26., péntek

Mit teszel ma melleid egészsége érdekében?

Mellvizsgálattal, tanácsadással és előadásokkal várják az érintetteket a mellrák elleni küzdelem jegyében

Október a mellrák elleni küzdelem hava. Ennek apropóján a Vöröskereszt, a Közegészségügyi Intézet és a Szabadkai Egészségházak képviselői kedden sajtótájékoztatón ismertették, hogy milyen prevenciós akciókkal készültek a mellrák megfékezésére.

Szerdán 17 és 19 óra között Mit teszel ma melleid egészsége érdekében? elnevezéssel megelőző akciót rendeznek a Vöröskeresztben. Az akció keretében testtömegindexet mérnek, az orvosoktól és a táplálkozási szakértőtől az egészséges táplálkozás kapcsán tanácsot kaphatnak az érdeklődők, a dohányosok pedig lemérhetik a szén-monoxid-koncentrációjukat és tanácsot kaphatnak, hogyan szokjanak le a dohányzásról. Emellett az orvosok minden érdeklődőnél mellvizsgálatot is végeznek, önvizsgálati tanácsokat adnak, és a prevenciós kivizsgálásokra hívják fel a figyelmüket. A résztvevőknek lehetőségük lesz papírra vetni üzeneteiket arról, ők hogyan óvják emlőik egészségét, az információs pultnál pedig ismeretterjesztő reklámanyagokat osztanak.

A Szabadkai Gyógyszertár munkatársai szerda reggel 8 órától délig a 3-as számú rendelőben szaktanácsadással várják az érdeklődőket, és ellenőrzik a mellrákban szenvedő nőknek kiírt terápiát.

A Vöröskeresztben délután fél 5-kor Maja Stojanović, a Szabadkai Egészségház orvosa Megelőzéssel a mellrák ellen címmel tart előadást, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a szűrés és a daganatos betegség korai felismerésének fontosságára.

Az elmúlt 9 hónapban a szabadkai Egészségház összesen 904 nőt hívott el szűrővizsgálatra, közülük 434-en el is végezték a mammográfiai vizsgálatot. Ebből 5 esetnél állt fenn a patológia gyanúja, így őket további kivizsgálásokra küldték. Különösen fontos, hogy az 50 és 69 év közötti nők jelenjenek meg a szűrővizsgálaton, a mostani időszakban pedig az 1963-ban született nőket hívják a kivizsgálásra.

A szervezők arra kérik az érintetteket, amennyiben megkapják az idézést, tegyenek eleget a felhívásnak és jelenjenek meg a mammográfiás vizsgálaton.