2024. március 19., kedd

Törökfaluban felavatták a megújult útszakaszokat

Az adai önkormányzat jövőre teljes hosszában újraaszfaltozná az Ada és Törökfalu közötti utat

Ada község önkormányzata a törökfalui helyi közösséggel együttműködve a Tito marsall utcában 350 méter hosszan újraaszfaltozta az úttestet, valamint 2,5 kilométer hosszúságban Törökfalu központjától Kavilló irányában a Topolyai utat. Bilicki Zoltán adai polgármester, Laták Ferenc községi képviselő, Berze Tibor törökfalui tanácselnök és Molnár József helyi közösségi titkár szombaton a helyi lakosok jelenlétében ünnepélyesen felavatta az újraaszfaltozott útszakaszokat.

Az újraaszfaltozott útszakaszokat ünnepélyes keretek között adták át (Csincsik Zsolt felvétele)

Az újraaszfaltozott útszakaszokat ünnepélyes keretek között adták át (Csincsik Zsolt felvétele)

– Ezen a szakaszon nagyon rossz állapotban volt az úttest a Tito marsall utcában, amely Törökfalu egyik legforgalmasabb része. Emiatt nagy szükség volt a beruházásra, amelyre már igen régóta vártak az emberek – nyilatkozta Bilicki Zoltán. – A Kavilló felé vezető utat is újraaszfaltoztuk Törökfalu központjától Ada község határáig. Ez a két beruházás körülbelül 20 millió dinárba került, amelyet Ada község önkormányzata önerőből finanszírozott, természetesen a törökfalui helyi közösséggel együttműködve. A jövő évi terveket közösen alakítjuk ki, mégpedig olyan módon, hogy minél több fontos beruházást bonyolíthassunk le a faluban. Ezek közül a falut érintő legjelentősebb beruházás az Ada és Törökfalu közötti út újraaszfaltozása lesz – tette hozzá az adai polgármester.

Berze Tibor, a törökfalui helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy mindkét útszakasz nagyon fontos a falu számára. Kiemelte, hogy a Tito marsall utcában 350 méter hosszan és 6 méter szélességben aszfaltozták újra az úttestet, a Kavilló felé vezető Topolyai úton pedig 2,5 kilométeres távon. Az utóbbi út 3 méter széles, de az egyik oldalán az útpadkát még feltöltik zúzott kővel, ami valamelyest megnöveli a szélességét. A tanácselnök megjegyezte, hogy a teljes útfelújításhoz még 800 méteres szakaszt kellene újraaszfaltozni, ami már Topolya község területén fekszik, majd hozzátette, reméli, hogy a szomszéd falvak vezetői megtalálják a módját annak, hogy a hiányzó útszakaszt felújítsák.

– A faluban a legrégibb betonos utca a Tito marsall volt. Törökfalu sokat fejlődött, ami nagyon jó a falubeli közösségnek. Nagy földterületeken gazdálkodunk, és időközben megváltozott a világ, ezért nagy teherszállító járművek és munkagépek jártak ezen az úton, amely tönkrement. Az újraaszfaltozás után viszont bírni fogja az út a terhelést. A 90-es években épült a Topolyai út, amelyet jócskán tönkretettek az Újvidék irányából érkező vagy arra tartó teherszállító nyerges vontatók, de most sikerült újraaszfaltozni. Törökfalu számára ez nagyon fontos útvonal, mert összeköti a környező falvakkal, köztük Gunarassal, Njegoševóval és Brazíliával. A topolyai községbe ezen az úton jutunk el legkönnyebben, valamint a törökfaluiak számára ez a legrövidebb útvonal az autópályáig – mondta Berze Tibor.