2024. április 26., péntek

Alacsonyabb bérterhek?

A munkáltatók is üdvözlik a Pénzügyi Tanács javaslatát

A Szerbiai Munkáltatók Uniója (UPS) megelégedéssel vette tudomásul, hogy a Pénzügyi Tanács azt javasolja: jövőre 63-ról 60 százalékra csökkentsék a nettó keresetekre kirótt terheket – jelentette ki Nebojša Atanacković, az UPS tiszteletbeli elnöke. Mint mondta, legkevesebb tíz éve folyamatosan követelik a járulékcsökkentést.

Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke korábban, a Szerbiai Gazdasági Csúcstalálkozón leszögezte, hogy a jövő évi költségvetés lehetővé teszi az adócsökkentést, és ezt a helyzetet a bérterhek könnyítésére lehetne kihasználni.

„Mintegy 200 millió euró szabad pénzeszköz áll rendelkezésre a 2019. évi költségvetésben az adócsökkentésre. Szerintünk az lenne a legjobb, ha a bérterheket csökkentenénk 63-ról 60 százalékra, ezzel növelnénk a gazdaság versenyképességét, és serkentenénk a gazdasági növekedést. Az biztosan nem jó megoldás, hogy az áfa csökkentésére használjuk ki, mert azzal csak a fogyasztást ösztönöznénk, nem pedig a gazdasági növekedést” – magyarázta Petrović.

Reagálásában Atanacković kiemelte, hogy a környező országokhoz képest nálunk a legmagasabbak a keresetekre kivetett járulékok.

„Feltételezem, hogy a Pénzügyi Tanácsnak igaza van, amikor 3 százalékos csökkentési lehetőséget emleget. Ez nem egy nagy arány, remélhetőleg mielőbb sikerül elfogadható megoldást találni. Egyébként pedig a szociális kártyáknak már az emlegetése is azt bizonyítja, hogy nálunk is – akárcsak az Európai Unió sok országában – a bér összegétől kellene függővé tenni a megterhelést. Tény az is, hogy Európában egészen eltérőek a bérterhek az egyedül élő dolgozók és a nagycsaládosok esetében – mondta Atanacković.