2024. április 26., péntek

Tíz év isten munkatársaként

A Poverello Alapítvány által működtetett hajdújárási Lurkóház a hétvégén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az intézmény tíz évvel ezelőtt egy rossz állapotban lévő családi házban kezdte meg működését, mára azonban egy felújított játszótérrel rendelkező csinos kis épület várja az odaérkezőket, elsősorban a gyermekeket, az alapítvány védenceit. Az intézményben az elmúlt tíz évben körülbelül nyolcvan gyermekről viseltek gondot, míg jelenleg huszonnégyen veszik igénybe a Lurkóház szolgáltatásait.

Hálaadó szentmise a lurkók közreműködésével (Fotó: Benedek Miklós)

Hálaadó szentmise a lurkók közreműködésével (Fotó: Benedek Miklós)

A szombaton megrendezett jubileumi rendezvénysorozat a helybeli Keresztelő Szent János-templomban megtartott hálaadó szentmisével kezdődött, amelynek főcelebránsa Luciano Suriani belgrádi pápai nuncius volt. A misét követően Harmath Károly ferences atya, a Poverello igazgatója lapunknak így értékelte az elmúlt tíz esztendőt:

– A tíz év nem hosszú idő, de ezek az évek tele voltak olyan dolgokkal, amelyek hosszabbakká és tartalmasabbá tették őket. Embereknek, emberpalántáknak igyekszünk szebb jövőt biztosítani. A jövő ugyan nem a mi kezünkben, hanem isten kezében van, de a mi feladatunk, hogy amit tudunk, azt megtegyük, és így az ő munkatársaivá váljunk. A gyermekek a legvédtelenebbek, ők nem a saját hibájukból kifolyólag kerültek kilátástalan helyzetbe, és nem mondhatjuk rájuk, hogy mivel a társadalom peremére születtek, nem érdemelnek annyit, mint a többiek. Néha alig van kapcsolatuk a társadalmi szokásokkal, a szocializálódás kimaradt az életükből, de minket az a tudat vezet, hogy isten minden embert ugyanúgy szeret, így azt a gyermeket is, aki nehéz helyzetbe született. Munkánkban nagy köszönettel tartozunk azoknak, akik anyagilag támogatnak bennünket – mondta Harmath Károly.

A művelődési műsor résztvevői (Fotó: Benedek Miklós)

A művelődési műsor résztvevői (Fotó: Benedek Miklós)

A program a művelődési házban folytatódott, ahol a hajdújárási Lurkóház védencei, a helybeli általános iskola több tanulójával kartöltve, egy rövid művelődési műsorral kedveskedtek az érdeklődőknek. Az összeállítást megelőzően Kovács Sebestyén Gyöngyi, a hajdújárási Lurkóház házfelelőse köszöntötte az egybegyűlteket. Felszólalásának középpontjában azok a fiatalok szerepeltek, akikről korábban a Lurkóház viselt gondot, és akik közül többen azóta sikeresen befejezték középiskolai tanulmányaikat. Számos sikertörténetet hallhattunk, miközben a kivetítőn a Lurkóház történetéről mesélő fényképek pörögtek.

A rendezvény a Lurkóházban zárult, ahol születésnapi torta várta a gyerekeket.