2024. május 5., vasárnap
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Hit és közösség

Ősbemutatóval egybekötött egyházzenei találkozó volt Zentán
A zentai Cor Jesu Kamarakórus

A zentai Cor Jesu Kamarakórus

Vasárnap rendezték meg a Vajdasági Magyar Kórusok XIX. Találkozóját Zentán a Kis Szent Teréz-plébánián. Az egyházzenei kórusok találkozóját a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Cor Jesu Városi Kamarakórus, Zenta község önkormányzata és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. Az idei találkozó két évfordulóról is megemlékezett: Lányi Ernő zeneszerző halálának és Lisieux-i Kis Szent Teréz szerzetesnő boldoggá avatásának 95. évfordulójáról.

A találkozón beszédet mondott ft. Nagy József esperes-plébános, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Sutus Áron, a VMMSZ elnöke, egyben a Magyar Összefogás jelöltje, valamint mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Magyar Összefogás listavezetője. Az említetteken kívül jelen volt Csikós Krisztina, a Magyar Összefogás jelöltje, Perpauer Attila, a zentai községi tanács művelődéssel megbízott tagja, illetve a helyi és környékbeli önkormányzatok, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviselői.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője egyéb elfoglaltságaik miatt nem lehettek jelen a találkozón. Potápi Árpád János levélben fogalmazta meg gondolatait a zentai hallgatóságnak. „Az emberi lélek és a hit misztériumának tudós ismerője, Hildegard von Bingen középkori apátnő a zenének, különösen az éneknek egyenesen kozmikus jelentőséget tulajdonított, amelynek célja, hogy minden teremtmény egy Istent dicsőítő énekben egyesüljön, mint az égi angyalkórusok. Bingeni Szent Hildegárd azt vallotta, hogy az ember a bűnbeesés előtt még ismerte ezt a harmóniát. Így tehát, ha a szó és a zene az énekben egyesülnek, a zene az Ige szentségéhez emelkedik” – írta.

A magyar Himnusz közös eléneklése után a jelenlévők Lányi Ernő Adoramus te Christe-jét hallgathatták meg a találkozón részt vevő kórusok közös előadásában, Miklós Réka vezénylésével, majd Nagy József esperes-plébános köszöntötte a megjelenteket.

Czegledi Rudolf a zene mint közösségi élmény jelentőségét hangsúlyozta:

– Nagyon fontos, hogy a kórusmuzsika közösségi élményként kápráztassa el a jelenlévőket és a fellépőket egyaránt. Ennek titka az emberi hangok szívből jövő szárnyalásának gyönyörűsége. Minket, hallgatókat a dallamok mellett a csoportokból áradó erő, tudatosság és összetartozás is elvarázsol.

Sutus Áron Lisieux-i Kis Szent Terézt méltatta, amiért rövid élete ellenére hihetetlenül pontos istenképet volt képes felmutatni. Hangsúlyozta, hogy a szakrális, felszentelt térben tartott kórustalálkozón a jelenlévők a szerzetesnőhöz hasonlóan maguk is vallomást tehetnek arról, mit jelent számukra a hitük.

Hajnal Jenő az egyházi zenéről beszélve elmondta, hallgatása közben Isten gyermekeinek érezhetjük magunkat: bűnösen, de bocsánatot nyerve és kegyelembe fogadva. Hozzátette, hogy csak rajtunk múlik, egy-egy tekintetünk, szavunk vagy gondolatunk mennyi áldást vihet közösségünkbe:

– Amint felcsendülnek az első dalok, ne csodálkozzanak, ha úgy érzik, hogy a templom velünk együtt lassan emelkedni kezd, mint Kis Szent Teréz rózsáinak millió szirma. A 95 évvel ezelőtt boldoggá, később pedig szentté avatott szerzetesnő jelképe a rózsa. Általa olyan időszerű, egyetemes üzenet szól minden keresztény felé, amely az egyházba való beilleszkedésünkhöz, bármelyik hivatás betöltéséhez alapvetően fontos. Önéletrajzában ugyanis azt vallotta: „Én leszek az egyház szívében a szeretet.”.

A találkozón összesen tizenkét kórus lépett föl: a zentai Cor Jesu Kamarakórus, a kúlai Cantilena női kórus, a Bartók Béla kamarakórus és a Bartók Béla vegyes kórus, a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus, a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus, az újvidéki Kapisztrán ferences ifjúsági kórus, az adai Musica Humana kamarakórus, a temerini Őszi Rózsa vegyes kórus és Juventus énekkar, az Óbecsei Schola Cantorum, valamint a Székesfehérvárról meghívott vendégként érkező Primavera kórus. A kórusok bemutatkozását követően a Miklós Réka által írt Kis Szent Teréz Himnusz ősbemutatóját hallgathatta meg a közönség.