2024. április 26., péntek

Csatlakozhat Szerbia a Török Áramlathoz

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Szerbia csatlakozhat ahhoz gázvezetékhez, amely a Fekete-tengeren keresztül halad Törökországig, jelentette ki Alexey Miller, a Gazprom elnöke a Novostinak. Elmondta, hogy a Török Áramlat projekt két gázvezetéket tervez kiépíteni, amely Oroszországból a Fekete-tengeren keresztül Törökországig halad majd, hozzátette, az első ágból a gáz a török piacot fedi le, a másik ág Dél- és Délkelet-Európa országaiba szállítja a gázz.

Elmondása szerint a Gazprom már  keményen dolgozik azon, hogy biztosítsa Bulgária, Szerbia és Magyarország gázszállítási rendszerei számára a további gáz gond nélküli fogadását.

Miller kiemelte, a NIS-nek Szerbiában van az egyik legkorszerűbb kőolajfinomítója és töltőállomás-rendszere a régióban. A Gazprom-csoportok és a NIS teljes beruházásainak eddig összege a termelés fejlesztesébe és az új projektumokba közel három milliárd euró - hangsúlyozta Miller.

Hozzátette, 2013 óta a NIS évente több mint egymilliárd eurót fizet be Szerbia költségvetésébe, ami az ország költségvetésének 13-15% -át teszi ki.