2024. április 26., péntek

I uzdržanost je glasanje

Mađarska Vlada će se obratiti Evropskom sudu zbog nepravilnosti prilikom prihvatanja Sargentini-izveštaja – Tročanji: Evropski Parlament se ne pridržava ni sopstvenog pravilnika

Vlada se obratila Sudu Evropske Unije u sredu, jer je uočila nepravilnost u prihvatanju Sargentini-izveštaja u EP- izjavio je Laslo Turčanji, ministar pravde u Budimpešti, na pres konferenciji.

Prema stavu Mađarske, na glasanju EP nije bilo potrebne dvotrećinske većine, iako uzdržane glasove treba računati kao glasanje - rekao je ministar.

EP se nije pridržavao ni sopstvenog pravilnika - dodao je.

- Izveštaj koji se bavi državnim pravima, malo je preforsiran, na činjenice se ne osvrću, zato je sada i taj sadržaj na raspravi. Razlog takvog izveštaja može da bude i to što Vlada ima odlučan stav o migraciji, od čega neće odstupati - rekao je.

Na sednici Vlade u sredu su doneli odluku da se obrate Sudu EU u Luksemburgu, jer je prihvatanje izveštaja bilo nepravilno. Prema rečima ministra, nedvosmisleno je da se uzdržani glasovi računaju kao glas. Uzdržan glas se računa kao glas protiv, i na osnovu toga na glasanju EP nije bilo neophodne dvotrećinske većine - rekao je Tročanji.

,,Ovo je veoma važan presedan, jer je EU jedna pravna zajednica, i ako se od članica država očekuje da se pridržavaju pravilnika, onda se isto tako očekuje i od institucije EU, među njima i od EP."

,,Strašno je da EP još dva dana pre glasanja nije znao po kojim pravilima će se glasati, pa su morali da traže pravni savet. Ceo proces vređa pravnu sigurnost i veru u principe saradnje"- ukazao je ministar. Zatim je novinarima dao izjavu: Ako sud u Luksemburgu uzme u obzir prigovor Mađarske, onda neće biti Sargentini-izveštaja.

Takođe, odgovarajući na pitanje, ministar je rekao, da će uložiti žalbu protiv odluke suda o monopolizaciji prodaje udžbenika, jer prema stavu Mađarske, reč je o državnoj pijaci, koju je država preformisala. Ova promena je značajno smanjila izdatke porodica.

Izveštaj Judit Sargentini, predstavnika zelene partije u Holandiji, uputio je kritike na račun pravne vladavine Mađarske, između ostalog na funkcionisanje sistema za izbore, nezavisnost sudstva, korupciju, slobodu izjašnjavanja. Izveštaj je prihvatio nadležni odbor EP u junu, a u septembru većina na preliminarnoj sednici. Na preliminarnoj sednici je 448 glasova bilo za, 197 protiv i 48 uzdržanih.