2024. április 26., péntek

Washington és Szöul újabb közös hadgyakorlatot függeszt fel a Koreai-félszigeten

Az Egyesült Államok és Dél-Korea felfüggesztette a decemberre tervezett Éber Ász nevet viselő közös légi hadgyakorlatot, hogy ezzel "megadjon minden lehetőséget" az Észak-Koreával folytatott diplomácia erőfeszítések sikerének - jelentette be Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője pénteken.

A Pentagon szerint a manőver felfüggesztéséről Jim Mattis amerikai védelmi miniszter és dél-koreai hivatali partnere, Dzsong Kjong Du pénteki szingapúri találkozóján döntött.

White azt mondta, hogy Mattis és Du "elkötelezettek a hadgyakorlatok módosítása mellett, hogy így biztosítsák a haderők harckészültségét".

A szóvivő elmondta, hogy Mattis a hadgyakorlat felfüggesztését megbeszélte a japán védelmi tárcavezetővel is.

Az Éber Ász mellett egy sor további hadgyakorlatot függesztettek fel a párbeszéd elősegítése érdekében. A két Korea vezetője az idén három csúcstalálkozót is tartott.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök júniusban Szingapúrban találkoztak. Kim akkor ígéretet tett arra, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében fog dolgozni, Trump pedig hosszú távú biztonsági garanciákat és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését helyezte kilátásba az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolásáért cserében.

Utoljára 2017 decemberében tartották meg az Éber Ász manővert, amelyen több mint 230 repülőgép, köztük hat F-22-es lopakodó kialakítású harci repülő és 12 ezer amerikai katona vett részt.

Elemzők szerint míg Washington és Szöul nyilvánosan váltig azt állítja, hogy azonos alapon állnak a phenjani vezetéssel kialakítandó viszonyt illetően, a színfalak mögött azonban sűrűsödnek a nézeteltérések, tekintettel arra, hogy Dél- és Észak-Korea gőzerővel dolgozik a katonai feszültségek leépítését és a gazdasági kapcsolatok újjáépítését szolgáló terveken, miközben Washington még fékezné ezeket, amíg bizonyítottnak nem látja a visszafordíthatatlan nukleáris leszerelés érdemi megkezdését.