2024. április 26., péntek

A Koszovói hadsereg megalakulása veszélyes az egész térségre nézve

Szerbia a nemzetközi közösséghez fordul

Aleksandar Vulin védelmi miniszter a szerbiai közszolgálati televízió ma reggeli adásában elfogadhatatlannak minősítette a koszovói hadsereg megalakítását és a nemzetközi közösséget kéri, reagáljon Pristina lépéseire.

A koszovói parlament csütörtökön fogadta el egyhangúlag mindazokat a törvényjavaslatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a helyi biztonsági erőket hadsereggé alakítsák át. A koszovói szerb képviselők távolmaradtak a szavazástól.
A koszovói biztonsági erők hadsereggé alakításához alkotmánymódosításra lett volna szükség, ezt azonban a kisebbségi szerb politikusok határozottan ellenezték, ezért Pristina azt kezdeményezte, hogy a létező biztonsági erők hatáskörét bővítsék ki, amely valójában hadsereggé alakítj át a kontingenst.
- Pristina lépései a az ENSZ 1244-es határozatának szögesen ellentmondanak. Most kiderül, hogy mennyit nyom a latban a NATO szava. – jelentette ki Aleksandar Vulin.

Kihangsúlyozta, hogy 2013-ban Brüsszelben Szerbia csak azért ment bele a szerb-koszovói megállapodás megkötésébe, mert az szavatolja, hogy felfegyverzett erők nem léphetnek be a szerbek lakta Észak-Koszovóba.

Mint ismeretes, Koszovóban 1999-ben hozták létre az úgynevezett Védelmi Hadtestet, miután lefegyverezték a Koszovói Felszabadítási Hadsereget. Ezt követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban mondta ki, hogy az akkor még Jugoszlávia részének számító Koszovóban kizárólag nemzetközi haderő, a KFOR tartózkodhat.

– Úgy tűnik egyes nagyhatalmi erőknek érdekében áll, hogy eltűnjön a KFOR, a szerbek, s hogy Koszovó független legyen  és olyan dolgok történhessenek, amik eddig nem- vélekedett a védelmi miniszter. Hozzátette, azt reméli a nemzetközi közösség felismeri ki „rendetlenkedik” a térségben és ki az, aki a megoldást keresi.

- Mi továbbra is a békés megoldásra törekszünk, tartjuk magunkat a nemzetközi törvényekhez, azon vagyunk, hogy megőrízzük a stabilitást és a szerbek biztonságát Koszovóban. – húzta alá Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter.