2024. április 26., péntek

Bontják az egykori Pannónia Hotelt

A napokban kiírják a Vénusz Fürdő építésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot – Sajtótájékoztatót tartott Fremond Árpád, a VMSZ Topolya községi szervezetének elnöke

Megkezdődött Topolyán az évek óta romos állapotú egykori Pannónia Hotel törvénytelenül felépített két legfelső szintjének a bontása.

A Topolya központjában található épületrom felső szintjei rövidesen eltűnnek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Topolya központjában található épületrom felső szintjei rövidesen eltűnnek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az épületet 2020-ig szeretnék felújítani és a közösség szolgálatába állítani. Az elképzeléseket Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolya községi szervezetének az elnöke részletezte tegnap, aki más fontos projektum megvalósulásának az ütemét is részletezte: szó esett a Vénusz és a stadion építésének jelenlegi fázisáról és a szennyvíztisztítóra vonatkozó részletekről is.

– A szálloda felső két szintje nemcsak hogy törvénytelenül lett felépítve évekkel ezelőtt, hanem az épület alsó szintjeinek a szerkezetét statikailag terheli. A VMSZ 2016-ban tett választási ígérete volt a probléma megoldása. Miután az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia az épületet, azt követően ez a lépés tekinthető a kivitelezés második fázisának. A bontás már megkezdődött, ezzel lehetőségünk van a tetőszerkezet kiépítésére meghirdetni a közbeszerzési pályázatot. Ez a harmadik fázisa lesz az egész projektumnak, amit 2019 folyamán szeretnénk véghezvinni. Reményeink szerint 2020-ra tudjuk a rendeltetésének megfelelően a közösség szolgálatába állítani az épületet – hangsúlyozta Fremond, majd szót ejtett a jövőre vonatkozó elképzelésekről is.

– Célunk, hogy szálláslehetőségekre alkalmas szobákat alakítsunk ki benne, illetve más tartalmakkal is tervezzük megtölteni, a Művelődési Ház közreműködésével. Továbbá fontos topolyai közintézményeket is tervezünk átköltöztetni – nyilatkozta Fremond, aki elárulta azt is, hogy a bontásra mintegy 8 millió dinárt irányoztak elő, a további lépéseket pedig az erre vonatkozó pályázati pénzekből igyekeznek megoldani. A VMSZ Topolya községi szervezetének elnöke kiemelte, hogy a Vénusz fürdővel kapcsolatos építkezés azért késik, mert a terveket össze kellett hangolni a stadion kiépítésével.

– Elnézést szeretnék kérni a polgároktól, mert a Vénuszra vonatkozó közbeszerzési kiírással késünk. Ennek az az oka, hogy a tervezőknek össze kellett hangolniuk két nagy projektum kivitelezését, a Városi Stadion és a Vénusz ugyanis párhuzamosan épül majd újjá, miután korábban sikerült a régi medencekomplexumot elbontani, és az új kutat kifúrni. A Vénusszal kapcsolatos kivitelezés értéke 700 millió dinár. A községi önkormányzat 2020-ig terjedő költségvetésében a szükséges összegnek a felét tudjuk elkülöníteni. A másik felét pályázati pénzekből tervezzük előteremteni – mondta el Fremond, aki szót ejtett a községet érintő egyik legégetőbb problémáról, a szennyvíztisztító kérdéséről is.

– A kiépítését 2019-ben tartományi pályázati eszközökből szeretnénk megvalósítani, az egész 400 millió dinárba kerül adóval együtt. Az anyagiak egy részét önerőből kell előteremtenie Topolyának, erre a célra mintegy 100 millió dinárt már félretett az önkormányzat, a Komgrad Kommunális Közvállalat sikeres gazdálkodásának köszönhetően – tette hozzá a VMSZ községi elnöke, aki rámutatott arra is, hogy az önkormányzat a céljait csak úgy tudja elérni, ha több téren is – intézményi, közvállalati, de személyi szinten is – partnerre talál a községben és szélesebb körben.

NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

A Magyar Összefogás lista topolyai jelöltjei

Fremond felhívta a figyelmet arra, milyen nagy jelentősége van a közelgő nemzeti tanácsi választásoknak, és felkért minden érintettet, hogy vegyen részt a vajdasági magyarság parlamentjének megválasztásában. Bemutatta a Magyar Összefogás listán szereplő Topolya községbeli jelölteket, akikkel kapcsolatban teljes bizalmának adott hangot.

– Kisimre Szerda Anna gyermekkora óta a népzene és a néptánc elkötelezettje, oktatója. Jelenleg a gunarasi Dózsa György Általános Iskolában dolgozik, illetve a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ vezető tisztségét látja el. Korábban a topolyai önkormányzat művelődési tanácsosaként tevékenykedett. A Magyar Összefogás lista másik jelöltje, Fazekas Róbert a topolyai Gimnázium után a szabadkai Műszaki Szakfőiskolán folytatta tanulmányait. Bácskossuthfalván él a családjával, és a helyi közösség tanácselnök-helyettese. 2007 óta okleveles üzletiterv-készítőként is tevékenykedik, és 2016 óta a topolyai Ipari Park igazgatóhelyettese. A civil életben is aktív, és megteszi a tőle telhetőt, hogy képviselje a közösség érdekeit – mondta Fremond.

Nyitókép: A Topolya központjában található épületrom felső szintjei rövidesen eltűnnek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)