2024. április 26., péntek

A turizmus és a Duna

Pásztor István: Lépést kell tartanunk a Duna-stratégiával

Nem csökken az érdeklődés a makroregionális stratégiák iránt, ezt igazolja az EU Duna Régió Stratégia (EUSDR) hetedik éves fóruma résztvevőinek száma – emelte ki Pásztor István, a tartományi parlament elnöke Bulgáriában, a Szófiában megtartott fórumon.

– A Duna Régió Stratégiája keretében megvalósuló együttműködés lehetőségei lenyűgözőek. Szerbia és  Vajdaság is követi azokat a folyamatokat és aktivitásokat, amelyek kapcsolódnak ehhez az együttműködéshez. Fontos, hogy lépést tartsunk azokkal az államokkal és régiókkal, amelyek részt vesznek ennek a stratégiának a végrehajtásában és alkalmazásában – emelte ki Pásztor. Elmondta ugyanakkor, hogy az idegenforgalom és a kulturális örökség megőrzése, ami a szófiai fórum fókuszában állt, nagyon fontosak Vajdaság számára is. Kiemelte, sok energiát fektetnek a turizmus fejlesztésébe, és lényegesen fontos, hogy ez a stratégia támaszkodjon a Duna-stratégia programjaira is.

Pásztor részt vett Szófiában a Duna menti városok és régiók végrehajtó bizottságának ülésén is, amelyen szemléltették a Duna-stratégia alkalmazásáról készült jelentést, ugyanakkor beszámoltak a Duna-együttműködés aktuális projektumairól.

Az idei éves fórumon a felszólalók a Duna-régió fejlődésére irányultak, illetve az EU strukturális és beruházási alapját érintő a Duna-régióra irányuló EU-stratégiára, de szóba kerültek az új technológiai  és tudományos együttműködési lehetőségek is.

Az EU Duna Régió Stratégia a Duna által érintett 14 államot foglal magában. E mellett a folyó mellett több mint 110 millió ember él. A Duna-régiót összefogó stratégia célja, ogy 11 szakterületen összehangolja a fejlesztéspolitikákat a régió összeköttetéseinek javítása, a környezetvédelem elősegítése, a jólét növelése és a régió megerősítése érdekében – áll a Tartományi Képviselőház által kiadott közleményben.