2024. április 26., péntek

Higgadtságra intik a viszálykodó „nagykereskedőket”

A reméltnél ugyan gyengébben, de azért szépen teljesít az idén is a világgazdaság. A növekedés 2019-ben sem ér véget, ám az ütem akár tovább gyengülhet. Több szakember azonban attól tart, hogy a kellemetlen események sorozata globális szintű recessziót idézhet elő.

A veszélyforrások között leginkább azokat a kereskedelemkorlátozó (protekcionista) intézkedéseket emelik ki, amelyeket az Egyesült Államok vezetett be Kínával és néhány másik országgal szemben. A jócskán elhúzódó (és amerikai–kínai kereskedelmi háborúval fenyegető) konfliktusok mellett a világgazdaság visszaeséséhez hozzájárulhatnak még a feltörekvő országok válságai, miként az eurózóna esetleges új problémái is.

Bár jelenleg nehéz megmondani, hogy a következő recesszió mikor kezdődik, az azonban már érzékelhető, hogy a globális gazdaság jövőre tovább lassul. Sőt a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ezt már tényként kezeli, s emiatt lefelé módosította a világ legfejlettebb országait összefogó G20 csoport majdnem mindegyik tagjának növekedési kilátásait. Az okok között az (egyenlőtlen) áruforgalommal kapcsolatos viták okozta politikai bizonytalanságot és a világkereskedelem visszaesését emelte ki.

Az OECD szerint csak akkor lehetne fenntartani a konjunktúrát a világon, ha a politikusok a konfliktusok gerjesztése és a protekcionista intézkedések helyett visszatérnének a szabályokra épülő nemzetközi rendhez. Erre azonban jelenleg kicsi az esély.

Pedig Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is óva inti az országokat a kereskedelmi és devizaháborúktól. Az utóbbi veszéllyel kapcsolatban az amerikai elnök sokkal egyértelműbben fogalmaz. Donald Trump ugyanis azzal vádolta meg Kínát, hogy szándékosan gyengíti a renminbit (jüant), mert így akar versenyelőnyt biztosítani az exportőreinek. Peking tagadja ezt.

A világ két meghatározó nagyhatalmaként az USA és Kína már hónapok óta kölcsönös vámemelésekkel próbálja megleckéztetni egymást, kiterjedt kereskedelmi háborút kockáztatva ezzel. A jelekből ítélve nem sokat adnak az emiatt nyugtalankodókra.

Az aggodalmaskodók ezért attól tartanak, hogy az amerikai–kínai viszály elmélyülése súlyos csapást mérhet a világkereskedelemre és a befektetésekre is.

Lagarde is osztja a véleményüket. A minap ezért arra figyelmeztetett, hogy a „nagyok” közötti összecsapások csak rontják a globális gazdaság kilátásait, növekedését, és „vétlen kívülállókat” sodornak veszélybe. Szerinte a kereskedelmi viták elmérgesedése súlyos nehézségeket okozhat a feltörekvő országok gazdaságában.

Felismerve a növekvő veszélyt az IMF-főnök felszólította az érintett kormányokat, hogy lássanak hozzá a kereskedelmi vitáik megnyugtató rendezéséhez, és korszerűsítsék a globális árucserére vonatkozó szabályokat. A nemzetközi kereskedelem rendszerének reformját a G24-ek is támogatják. A fejlődő országokat tömörítő csoport pénzügyminiszterei ennek megfelelően már fel is szólították a nagy gazdaságokat, hogy ne rúgják fel a világkereskedelem szabályait, hanem inkább alakítsák át az új idők követelményeinek megfelelően.