2024. április 26., péntek

Népzenei találkozó Pacséron

Hatodik alkalommal tisztelegtek Vörös István emléke előtt

Hatodik alkalommal rendezték meg Pacséron, a helyi művelődési egyesület szervezésében a Vörös István néhai citerás, a helybeli citerazenekar egyik alapítójának-, és vezetőjének tiszteletére szervezett estet a Regionális Oktatási Központban.

Az erre az évre nemzetközivé érett találkozón közel 150 hagyományápoló vett részt, a házigazdák mellett Bácskossuthfalváról, Bajmokról, Muzslyáról, Zentagunarasról, Gunarasról, illetve a magyarországi Kunbajáról is érkeztek fellépők. Komáromi Gizella, a Pacsér Művelődési Egyesület elnök asszonya köszöntőbeszédében Csóri Sándor gondolatát idézve emlékeztette hallgatóságágát arra, hogy „A népdal a megírhatatlan idők lírai emlékezete”.

– Célul tűztük ki a mérhetetlenül gazdag és sokszínű népdalkincsünk ápolását és továbbadását. Az ilyen találkozók közösségformáló erőt is jelentenek számunkra, ünneplőbe öltöztetik a lelkünket, bearanyozzák a hétköznapjainkat. A népdallal való foglalatosság lényegét Bartók Béla fogalmazta meg a legtalálóbban: „Ha csak azt a pénzt fordítanánk népdalkutatásra, amit az egész világon egy esztendőben háborús készülődésekre fordítanak, akkor ezen a pénzen az egész világ népzenéjét nagyjából fel lehetne gyűjteni” – üdvözölte a hallgatóságát a házigazda művelődési egyesület elnök asszonya, majd Vörös István munkásságát méltatva elmondta, hogy Pista bácsi fáradhatatlan tevékenységének köszönhetően éledt fel ismét Pacséron, és vált hagyománnyá a citerazene. A rendezvényen közönség elé lépett a helybeli Zsadányi Bálint, és Lele József muzslyai szólóciterás, az ottani művelődési egyesület vegyes kórusa és citerazenekara. Bemutatkozott a muzslyai és a pacséri gyermekek alkotta citerazenekar és kórus, a bajmoki leánykórus, és a Búzavirág vegyes kar, a tordai Orgonavirág asszonykórus, a bajsai Csalogány Népdalkör, a bácskossuthfalvi Rezeda asszonykórus, a zentagunarasi Gyöngyvirág asszonykórus és tamburazenekar, a gunarasi Rozmaring asszonykórus és a helybeli citerazenekar-, illetve vegyes kórus. A rendezvényen részt vett a kunbajai küldöttség, valamint a néhai Vörös István családja is. A találkozó támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt. és a pacséri helyi közösség volt.