2024. április 26., péntek

Ausztria féltékeny Szerbiára

Habár Koszovó tekintetében megoszlik Szerbia és Ausztria álláspontja, a két ország kapcsolatai mégis kiválóak, értékelték belgrádi találkozójukon Aleksandar Vučić és Alexander Van der Bellen, a szóban forgó országok államfői. Vučić elmondása szerint a négyszemközti beszélgetés során hosszasan elidőztek Koszovó, illetve a Belgrád és a Pristina közötti párbeszéd témájánál.

Vučić arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy Belgrád a kompromisszumra és a kapcsolataikat tartósan rendező megállapodásra törekszik. Vučić arra kérte Van der Bellent, hogy Ausztria ne támogassa Koszovó felvételét az Interpol tagállamainak sorába, ez ugyanis két problémát biztosan aktuálissá tenne. Ezek egyike az, hogy a kompromisszumra eddig semmiféle hajlandóságot nem mutató Koszovó a jövőben is elzárkózna a párbeszéd elől, ehelyett arra várna, hogy az Interpol-tagság logikus folytatásaként az EBESZ tagállamává váljék, érvelt Vučić, mondván, hogy az Interpol-tagság elnyerését követően Koszovó legalább 5 ezer szerb ellen kérné a körözőlevél kibocsátását, ez pedig tovább mélyítené a felek közötti ellentéteket.

A szerb–osztrák barátság megkérdőjelezhetetlen, Ausztria azoknak az országoknak az egyike, amely mindig támogatja Szerbiát, emelte ki a folytatásban Vučić, majd az osztrák vállalatok szerbiai beruházásait méltatta, kiemelvén, hogy ezek megközelítőleg 20 ezer munkavállalót alkalmaznak. A két ország közötti árucsere-forgalom már tavaly jelentősen megnövekedett, idén tovább folytatódott az ilyen irányú fejlődés, így az árucsere-forgalom év végéig feltehetőleg meghaladja az egymilliárd eurót, emelte ki a szerb államfő.

Van der Bellen országa őszinte barátságáról biztosította beszélgetőpartnerét, arra kérvén, hogy Belgrád és Pristina mielőbb rendezzék kapcsolataikat, hiszen az EU nem vesz fel köreibe olyan tagállamokat, amelyek nem rendezték az egymás közötti, országhatárokkal kapcsolatos ellentéteiket. Ausztria álláspontja az, hogy ha Belgrád és Pristina közös álláspontra jutnak, akkor az Európai Uniónak körültekintően és a kellő nyitottsággal kell felülvizsgálnia azt a megállapodást, válaszolta az osztrák államfő arra az újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye a Szerbia és a Koszovó közötti esetleges területcseréről.

A négyszemközti beszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatón Van der Bellen Szerbia gazdasági reformjait méltatta, kiemelvén, hogy országa „féltékeny” Szerbia gazdasági sikereire, hiszen gazdasági növekedése meghaladta Ausztriáét és a közadósságot is gyorsabban faragta le. Van der Bellen végezetül abbéli reményének adott hangot, hogy a következő EU-csúcs alkalmából Szerbia legalább két újabb tárgyalási fejezetet nyithat meg.