2024. április 26., péntek

Így múlik el a világ dicsősége?

Csődöt jelentett az Egyesült Államok legendás és egyben sokáig legnagyobb üzlethálózata, a Sears.

A céget több mint 125 évvel ezelőtt, 1892-ben alapították. Nagyon érdekes azt is megjegyezni, hogy kezdetben úgy működött, hogy postán kiküldött katalógusokból lehetett tőle termékeket rendelni. Ez akár rímelhet, összecsenghet némiképp a most rohamosan terjedő e-kereskedelemmel, ami viszont most lényegében a Sears végét is jelenti. Aztán a 20. század elején a kiskereskedelem forradalmi átalakuláson ment keresztül Amerikában. Ezekre a kihívásokra válaszul a Sears 1925-ben megnyitotta első boltját is, amely aztán hamarosan hatalmas hálózattá fejlődött. Jóformán onnantól kezdve töretlen volt a fejlődés íve, amit jól illusztrál a tény, hogy az 1973-ban megépített chicagói felhőkarcolója, a Sears-torony akkor a világ legmagasabb épületének számított. 1989-ig a Sears volt az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb bolthálózata. Ebben a történelmileg sok más szempontból is jelentős évben a Walmart vette át tőle az elsőséget. Azóta tart a lassú hanyatlás, az üzletlánc forgalma fokozatosan visszaesett, de még tavaly is a 23. legnagyobb kiskereskedői hálózat volt.

Már jó ideje arról cikkeztek a szaklapok, hogy a Sears komoly adósságokat halmozott fel, aminek logikus végkifejleteként csődöt jelentett New Yorkban, miután lejárt egy nagyobb, 134 millió dolláros adósságának fizetési határideje. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy azonnal és végleg meg is szűnne, mivel a vezetőség bejelentette, hogy folytatni szeretné a kereskedelmi tevékenységet, s azokat az üzleteket nem zárná be, melyek még nyereségesek, jó párat azonban eladna. A csőd bejelentésével egy idejűleg azonban lemondott Eddie Lampert, az eddigi vezérigazgató, aki egyben a legnagyobb részvényes is. A Sears vezetését egy háromfős bizottság veszi át. A vállalat legjobb éveiben mintegy 3000 üzletet működtetett, de ez a szám mostanra jóval 1000 alá csökkent. A foglalkoztatottak számában is tükröződött a leépülés: 2013-ban még 246 ezer embernek adott munkát, ami mostanra 90 ezerre apadt. Az árbevétele ugyanezt a trendet követte: 2017-ben csupán 16,7 milliárd dollár volt, ami a 2014. évi 31,2 milliárd dollárhoz képest drasztikus forgalomcsökkenést jelez. Milliárdos vezérigazgatója, Eddie Lampert nem nézte tétlenül a hanyatlást. Éveket és rengeteg pénzt ölt bele azokba az erőfeszítésekbe, hogy visszahozza a cég régi dicsőségét.

Az amerikai csődtörvény szerint megindított eljárás egyelőre nem jelenti a Sears végét. A vállalat a csődvédelem alatt megpróbálhatja stabilizálni ügyvitelét, próbálkozhat megegyezésre jutni a hitelezőkkel. A sajtóban megjelent információk szerint a csődvédelmi kérelmében feltüntetett adatok szerint a Sears eszközállományának értéke 6,9 milliárd dollár, az adóssága viszont 11,3 milliárd dollár. Részvényeit a New York-i tőzsdén 1 dollár alatt jegyzik, miközben még 2005-ben is 100 dollárt értek a papírok. A CNN kommentárjában olvasható, hogy most még a Sears folytatja a tevékenységét, a korábbi hasonló esetek azonban azt mutatják, nehezen fog ismét talpra állni. A már korábban csődvédelembe menekülő áruházláncok, mint a RadioShack, a Toy "R" Us, vagy a Sports Authority, a csődvédelem oltalma idején sem tudtak talpra állni.

MIKÖZBEN NÁLUNK…

Úgy tűnik, nálunk csak most köszönt be a plázák, bevásárlóközpontok fénykora. Az igazi versenyt generálja az igazán nagy „játékos” megjelenése. Az USA-ban viszont már évtizedek óta zajlik a folyamat, melynek eredményeképpen a korábban lakossági központoknak számító bevásárlóközpontok az idejétmúlt, régi vásárlói szokások emlékhelyeivé válnak. Akik még tartják magukat, azok is átállnak. A plázák szinte teljes kínálata fent van a weben is, de a legtöbb márkának önálló webshopja is van. A fiatalok ma már mind gyakrabban választják az online vásárlást a hagyományos shopping helyett. Mindez azonban nem jelenti egyben a kisboltok végét is. Ha az amerikai szokásokat nézzük, a gyakran nyomasztó bevásárlóközpontok helyett ma már sokan előnyben részesítik az utcáról megközelíthető kisebb boltokat. Mindez pedig egy újabb igazolásaként is felfogható azon elméletnek, miszerint a gazdaság is csak úgy működik, mint a nagy ökoszisztémák. A dinoszauruszok korát pedig igenis túlélhetik a jól alkalmazkodó kisebb „fajok”.