2024. március 19., kedd

Kigyulladt és füstölög a szeméttelep

Adán a tűzoltók és a kommunális közvállalat dolgozói megfékezték a tüzet

Az adai szeméttelepet üzemeltető Standard Kommunális Közvállalat dolgozói vasárnap reggel vették észre, hogy kigyulladt a hulladéklerakó, ahol a nap folyamán a tűzoltókkal közösen fékezték meg a tüzet.

A szeméttelepen még hétfőn is felcsaptak a lángok (Csincsik Zsolt felvétele)

A szeméttelepen még hétfőn is felcsaptak a lángok (Csincsik Zsolt felvétele)

Ennek ellenére hétfő hajnalban ismét felcsaptak a lángok, bár a délelőtti órákban inkább már csak sűrű füst emelkedett a magasba a létesítmény területéről. Milan Popov, a Standard közvállalat igazgatója elmondta, hogy a tűzoltók és a közvállalat dolgozói megfékezték és ellenőrzés alatt tartják a tüzet.

– A tüzet megfékeztük, nem fenyeget annak a veszélye, hogy továbbterjed más parcellára vagy a település irányába. Nehéz eloltani, mert a szeméttelepen sok a gyúlékony műanyag, ami könnyen lángra kap, valamint a laza és vastag szemétrétegben könnyen továbbterjedhet – magyarázta Milan Popov, hozzátéve, elkezdték földdel betakarni az égő területet, amit az elkövetkezőkben is folytatni fognak, mivel ez az egyetlen módja annak, hogy eloltsák a tüzet.

– Ez biztosan beletelik néhány napba, mivel elég nagy területről van szó. Közben ügyelnünk kell a munkások biztonságára is, mivel a laza hulladékon nem lehet zavartalanul közlekedni, mert beomolhat. Nem tudom biztosra megmondani, hogy mi okozta tüzet, de feltételezhetően a kukába kidobott hamu, ami a szeméttelepen levegőt kapott, és lángra lobbantotta a gyúlékony anyagokat.

A sűrű füstöt egyelőre a határ felé sodorja a szél (Csincsik Zsolt felvétele)

A sűrű füstöt egyelőre a határ felé sodorja a szél (Csincsik Zsolt felvétele)

Sajnos, ez előfordul. Ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük az ilyen helyzeteket, kidolgoztunk egy projektumot. Eszerint betemetnénk földdel a jelenleg használatban lévő terület jelentős részét, vagyis elvégeznénk a rekultivációt. A tartományi kormány jelezte, hogy az elkövetkezőkben kapunk támogatást arra, hogy ezt elvégezzük. A végleges megoldás a szeméttelep bezárása és rekultivációja lenne, valamint a szemét elhelyezése a regionális hulladéklerakóba, amelyet az állami stratégia is kijelöl – közölte a Standard Kommunális Közvállalat igazgatója.

A szeméttelep Ada nyugati szélén, közvetlenül a lakott terület mellett található, így a lakosság számára fontos, hogy a szél milyen irányba viszi a fojtó és sűrű füstöt. Egyelőre a kedvező szélirány nyugati irányba sodorta füstöt, ami így elkerülte Adát. De ha az oltás huzamosabb ideig is eltart, és közben esetleg megváltozik a szélirány, aminek következtében a szél a település felé sodorja a füstöt, akkor az igencsak megkeserítheti a lakosság mindennapjait.