2024. április 26., péntek

Mindenszentek előtti általános nagytakarítás a kúlai katolikus temetőben

A kúlai katolikus temető megközelítőleg nyolc holdon terül el és a helyi Szent György római katolikus egyházhoz tartozik. A plébániát 1770-ben alapították meg, ami egyben azt is jelenti, hogy a temetkezéseket is ettől a dátumtól kezdve jegyzik.

Gyomos a temető a régi sírok körül (Fotó: Kozma Lívia)

Gyomos a temető a régi sírok körül (Fotó: Kozma Lívia)

A temetőkápolna is kb. 150 évvel ezelőtt épült és pár évvel ezelőtt fel lett újítva, szigetelve. A külső és belső festésre is ez alkalommal került sor, a kúlai születésű Prekajac ikerpár falfestménnyel díszítette a belső oltár mögötti falat.

A temetőben a családok rendben tartják a hozzátartozóik sírhelyeit és környékét, de nagyon sok elöregedett sír, síremlék van, amelyeket már nem gondoz senki.

–  Tavasszal a munkabörzén a közmunkaprogram révén három személyt vettünk fel a temető karbantartására. Ők négy hónapon keresztül szépítették a temetőt –  mondta Valka Károly, Kúla alpolgármestere.

Mindenszentek ünnepe előtt a helyi Komunalac közművesítési közvállalat foglalkoztatottjai is nekikezdtek a temető karbantartásának, mindaddig folytatják a munkálatokat, amíg a sírkert el nem nyeri méltó külsejét – tette hozzá Damjan Miljanić, a vállalat igazgatója.

– Az önkormányzat és a helyi közvállalatok a község területén nagy erőfeszítéseket tesznek a temetők és környékük rendbetételére, hogy elhunyt hozzátartozóink örök nyugvóhelye szép és rendezett sírkertben legyen. Levágják az időközben kinőtt gyomnövényzetet, lemetszik a fák lelógó lombozatát, elszállítják a felgyülemlett szemetet – mondta.

Az alpolgármester hozzátette, hogy a temetőkarbantartással egy időben folyik a Szent György katolikus templom tetőlemezének és tornyának felújítása is. Az alpinisták már a három méter magas keresztet is leemelték a toronyról, hogy egy belgrádi festőműhelyben aranybevonattal lássák el.