2024. április 26., péntek

Betegen is dolgozzanak?

A Sloga szerint oktrojált törvénymódosítás várható

„A munkatörvény bejelentett módosítása hallatlan szemtelenség, és kizárólag az a célja, hogy megfélemlítse a dolgozókat, s akkor is megjelenjenek munkahelyükön, amikor betegek.” Ez a véleménye a Sloga Egyesült Szerbiai Szakszervezetnek a jogszabály kilátásba helyezett változtatásáról. A hivatalos magyarázat szerint a tervezett módosítások „lehetővé teszik a munkaadóknak, hogy ellenőrizzék, indokoltan ment-e betegszabadságra a munkás, és felmondjanak az alkalmazottnak, ha visszaélést tapasztalnak”.

A Sloga megállapítása szerint az érvényes munkatörvény már rendezi ezt a kérdést, éppen ezért „teljesen érthetetlen, mit akarnak elérni a módosítással, hacsak azt nem, hogy a munkahely elvesztésétől való állandó rettegésben tartsák a munkásokat”.

„Véleményünk szerint a 2019-re bejelentett törvénymódosítás mögött még ennél is rosszabb munkajogi megoldások rejlenek, és a szerbiai munkások hamarosan az ázsiai kapitalizmus modellje és az európaiaknál sokkal rosszabb feltételek szerint lesznek kénytelenek dolgozni” – olvasható a Sloga közleményében. Az érdekvédelmi tömörülés azt gyanítja, hogy a törvénymódosítást „oktrojált módon, minőségi nyilvános vita nélkül” fogadják el, éppen ezért fontos, hogy a szakmai közvélemény is részt vegyen a javaslat kidolgozásában.