2024. április 26., péntek

Az OSC továbbjutott, a BVSC kiesett

Felemás sikerrel zárult a vízilabda Eurokupa hévégi selejtezője a magyar csapatok számára: az OSC mindenkit megelőzve, veretlenül és csoportelsőként kvalifikálta magát a sorozat negyeddöntőjébe, a BVSC-nek viszont nem sikerült a bravúr, lecsúsztak a továbbjutást jelentő második helyről.

Az OSC Siracusában vendégszerepelt, Vad Lajos tanítványain és a házigazdán kívül még a Barcelona és a spliti Mornar kapott helyet a selejtező tornán. A budapestiek már az első fordulóban megmutatták, toronymagas esélyesnek számítanak, hiszen meggyőző, tizenegy gólos (14:3) sikert arattak a horvátok felett, majd a második fordulóban sem ismertek kegyelmet, 13:6-ra verték a Barcelonát. Az utolsó mérkőzésen már biztos továbbjutóként ugorhattak medencébe, némi hullámvölgy tarkította a játékukat, ám egy 0:6-os harmadik negyeddel bebiztosították a győzelmet a vendéglátó Ortigia ellen is (14:8), így veretlenül, maximális teljesítménnyel jutottak tovább.

Az E csoport végeredménye:1. OSC 9, 2. Ortigia 6, 3. CN Barcelona 3, 4. Mornar Split 0 pont.

A BVSC-nek Marseille-ben kellett volna bizonyítania, de játéka kevésbé volt eredményes. Szűcs Levente gárdája a csoport nyitómérkőzésén kikapott a kotori Primoractól (9:6), a második találkozón, a primorjei Rijeka ellen sikerült javítaniuk (12:7), így maradt esélyük a továbbjutásra, ám a mindent eldöntő utolsó meccsen nem találták a hazaiak játékának ellenszerét, hatgólos vereséget szenvedtek (12:6), és búcsúztak a sorozattól.

Az F csoport végeredménye: 1. Marseille 9, 2. Primorac 6, 3. BVSC 3, 4. Primorje Rijeka 0 pont.

A hétvégi selejtező tornákkal teljessé vált tehát a férfi Eurokupa nyolcas mezőnye: OSC, Ortigia (olasz), Marseille (francia), Primorac (montenegrói), Vouliagmeni (görög), Jadran HN (montenegrói), Strasbourg (francia), Terrassa (spanyol).

REGIONÁLIS LIGA

A Zvezda is vereséggel rajtolt

A Partizanhoz hasonlóan a Crvena zvezda együttese is vereséget szenvedett a Regionális Liga első fordulójában. A piros-fehérek Zágrábban vendégszerepeltek, és 16:7 arányban kikaptak a Mladosttól. A horvátok hamar igazolták a papírformát, és bizonyították, miért is tartják őket a sorozat fő esélyesének. A belgrádiak egyedül az első játékrészben tudták megnehezíteni kissé a dolgukat, bár a hazaiak ekkor is végig vezettek, de legalább az eredmény szoros volt (3:2). A vendégek ötlettelenül játszottak, míg a zágrábiaknál Antonio Petković öt góljával brillírozott. Miloš Ćuk is eredményesen mutatkozott be új csapatánál, a szerb válogatott oszlopos tagja három találatig jutott.

A II. Regionális Liga csoportküzdelmei is megkezdődtek a hétvégén, az újvidéki Vojvodina sikeresen vette az első akadályt, hazai pályán 10:4-re legyőzte a makarskai Galeb együttesét. A székvárosiak jól kezdték a találkozót, mindvégig diktálták az iramot, és a harmadik negyedben el is döntötték a mérkőzést. A találkozó legjobbja egyértelműen Miroslav Ranđić volt, aki az idei szezonban igazolt vissza a Vojvodinához.

Eredmények, I. Regionális Liga, 1. forduló: Mladost–Crvena zvezda 16:7, Jadran (S)–POŠK 14:6, Jug–Šabac 16:8.

II. Regionális Liga, 1. forduló: Budva–Kopar 13:8, Vojvodina–Galeb 10:4, Medveščak–Kataro 11:6, Nais–Zadar 9:6, Solaris–Valjevo 12:3.