2024. április 26., péntek

Tesla Fest a SPENS épületében

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap megnyitotta a SPENS épületében megszervezett, Tesla Fest elnevezésű, találmányok és innovációk fesztiválját. A nemzetközi előjelű rendezvényen az idén a hazaiak mellett Oroszország, Románia, India, Portugália, Csehország, az Egyesült Arab Emirátusok, Szíria, boszniai Szerb Köztársaság és feltalálói és egyéb minősítésben jelen levő kiállítói vesznek részt. Mirović szerint a világhírű feltaláló nevét viselő rendezvény jó esély mindazoknak, akiket kreatív gondolatok özönlenek el, hogy előlépjenek, és bemutatkozzanak. – Jó esély ez a tudomány és a gazdaság együttműködésének fejlesztésére is, kormányunk éppen ezért támogatja maradéktalanul ezt a fesztivált, azaz az innovációs tevékenységet – mondta többek között Mirović a megnyitóünnepségen. Emlékeztetett arra, hogy az új technológiák követése és fejlesztése nagyon fontos, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az információs technológiák, vagyis az  IT-szektor a három legfejlettebb iparág egyike Szerbiában, e tevékenység központja pedig éppen Újvidék.

A rendezvény hétfőig lesz látogatható, a sportközpontban egyidejűleg megszerveznek egy nemzetközi konferenciát is a szellemi tulajdonjog témájára.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

A požareváci feltaláló két mobiltelefon, és egy bluetooth rendszerű relékapcsoló segítségével tette megbízhatóbbá a gépkocsikba szerelt, komputeres riasztórendszert. Božidar Mirković elmagyarázta, hogy a tolvajok számos módszert kitaláltak arra, hogy az alarm számítógépét megtévesszék, rövidzárlatok előidézésével például azt „üzenik” az elektronikának, hogy vészhelyzet van, aminek következtében a komputer kikapcsolja a riasztót és kinyitja az ajtókat. Az elképzelés lényegét az SMS üzeneteken keresztül történő kommunikáció jelenti, távolról, azaz otthonról tudjuk ki- és bekapcsolni a riasztó áramellátását attól függően, hogy mi történik az autóban. A rendszer különbséget tesz a kabin bel- és kültéri sérülései között, annak a GPS jelnek a függvényében reagál, amely az autó helyzetét jelzi – otthonról „motorblokkot” adhatunk.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

A Niš melletti Doljevac faluban élő Mitić Goran találmánya a villanyórák mágnes segítségével történő lelassítását akadályozza meg. Ezt a módszert az áramtolvajok alkalmazzák, a lassan forgó villanyóra kevesebbet számláz, így lopják az áramot ott, ahol még nincsenek digitális órák. A szerkezet érzékeli a mágneses teret, kikapcsolja az áramellátást. Hasonló berendezést fejlesztett ki a villanyszerelők védelmére is, az elektronika felismeri, ha az emberi test villamos feszültség alatt van, visszajelzéssel aktiválja a relékapcsolót, és megszakítja az áramot. Ugyanezt teszi az általa megalkotott, beépíthető, hálózatvédelmi relé is abban az esetben, ha a „nulla” vezeték megszakad. Védelem nélkül ilyenkor a 220 voltos feszültségre tervezett háztartási berendezésekbe 380 volt feszültség juthat, ami könnyen tönkreteheti őket. A találmány ezt önműködően megakadályozza.