2024. április 26., péntek

Albert Schweitzer nyomában

Gaboni élményeiről tartott előadást Kishegyesen és Bácsfeketehegyen dr. Horváth Militicsi Szabolcs

Csütörtök este izgalmas előadásra került sor Kishegyesen, majd Bácsfeketehegyen. Dr. Horváth Militicsi Szabolcs: Lambaréné – Kórház az esőerdő mélyén címmel tartott előadást először a kishegyesi helyi közösség tetőterében, majd a bácsfeketehegyi Kultúrotthon emeleti termében. Dr. Horváth személyesen járt és dolgozott az Afrikában található Schweitzer Kórházban, s előadása az ottani élményeire alapul. Mint azt elmondta lapunknak, a kórház számos vonalon kötődik a magyarokhoz.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– Több mint 10 évvel ezelőtt alkalmam nyílt eljutni a fekete Afrika szívébe, az egyenlítőn lévő Gabonba, ahol a Schweitzer Kórház áll. Ez a kórház már több mint száz éve működik és annak idején kiérdemelte a Nobel-díjat. Az ott szerzett személyes élményeimet már számos helyen előadtam, és nagyon érdekes, hogy egy olyan helyről tudok beszámolni, amelyről még nem nagyon hallottak az emberek. Ott nem folyik háború, vagy olyan történés, ami magára hívná a figyelmet. Viszonylag békés vidék, és  érintetlen a természet. Az még érdekesebb, hogy több magyar szálat is találtam a kórház vonatkozásában. Albert Schweitzernek több korai munkatársa is magyar volt, és ennek a helyi múzeum is őrzi nyomait. A kutatómunkát idehaza is folytattam, és újabb érdekességekre bukkantam rá. A magyar orvosok között volt olyan, aki osztályvezető lett és a kórház igazgatóhelyettese. Jómagamnak is felajánlották ezt a címet, de mivel két év után haza kellett térnem, ezért nem tudtam elvállalni – mondta el dr. Horváth, majd arról is szólt, hogy noha a magyaroknak nem voltak gyarmataik Afrikában, felfedezőinknek köszönhetően sok fehér folt vált ismertté.

Az izgalmas előadás nemcsak a Schweitzer Kórházat, és annak működését mutatta meg, hanem bepillantást nyújtott az ott élő emberek mindennapjaiba és bemutatta az ottani állat- és növényvilág érdekességeit is. Szó volt a kórház múltjáról és a mellette működő múzeumról. Emellett emléket állít Albert Schweitzer munkásságának, és mindazoknak a magyar orvosoknak, akik egykoron ott dolgoztak. Az előadás végén dr. Horváth egy Vajdasághoz köthető érdekességről is beszámolt: Szabadka és Baja valamikori ispánjának lánya apja újvidéki kivégzése után Magyarországra menekült. Ott összeházasodott egy orvossal, aki kivitte Gabonba, a Schweitzer Kórházba.

Dr. Horváth Militicsi Szabolcs kishegyesi előadását a Kishegyesi Könyvtár, a bácsfeketehegyit pedig a Kozma Lajos Könyvtár és a Feketics Művelődési Egyesület szervezte.