2024. április 26., péntek
EGYETEMISTÁK FIGYELMÉBE

Első- és felsőbb évesek jelentkezhetnek

Október 20-ig lehet pályázni a férőhelyekre az újvidéki Európa Kollégiumban

E hét szerdáján nyitotta meg a Magyar Nemzeti Tanács az Európa Kollégiumban való elhelyezésre vonatkozó pályázatának második körét. Snájder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatónője elmondta, hogy az összesen 290 férőhelyre első- és felsőbb évesek jelentkezését egyaránt várják:

– Mindazok az egyetemi hallgatók pályázhatnak, akik Újvidéken folytatják felsőoktatási tanulmányaikat, függetlenül attól, melyik évfolyamra iratkoztak. Ez azt jelenti, hogy a felsőbb évesek mellett azoknak az elsőéves egyetemistáknak a jelentkezését is várjuk, akik lekéstek az első pályázati körről.

A pályázati feltételekről elmondta, hogy nem változtak a korábbi évekhez képest:

– Azok jelentkezhetnek, akik magyarul végezték az általános vagy a középiskolát, nem évismétlők, és nincs újvidéki lakcímük. A jelentkezőknek alá kell írniuk egy nyilatkozatot, miszerint a diplomázást követő három évben Szerbiában fognak dolgozni. Azoknak a diákoknak, akik tavaly is kollégistáink voltak, egy bizonylatot is át kell adniuk a pályázati dokumentáció részeként arról, hogy részt vettek a kollégium szakkollégiumi tevékenységében. Ezt a bizonylatot az Európa Kollégium állítja ki, tehát tavalyi kollégistáink ez ügyben a nevelőtanárokhoz fordulhatnak. A pályázáshoz ki kell tölteni a Magyar Nemzeti Tanács megfelelő űrlapjait, és a szükséges mellékletekkel együtt a CMH-irodák valamelyikében kell benyújtani. Hogy pontosan milyen dokumentáció benyújtására van szükség, az a kollégium honlapján elolvasható.

Hozzátette, hogy a pályázati lehetőség október 20-ig áll nyitva, ezt követően az MNT megfelelő bizottsága elbírálja a beérkezett pályázatokat:

– Várhatóan pár napon belül meglesznek az eredmények. Azok, akik felvételt nyernek, november elsejétől már biztosan beköltözhetnek a kollégiumba. A felsőbb évesek közül sokan már most is bent laknak, számukra a pozitív pályázati elbírálás nem jelent változást.

Az igazgatónő kérdésünkre azt is elmondta, hogy a viszonylag rövid, mindössze tíznapos pályázati idő valószínűleg nem okoz gondot a jelentkezőknek, hiszen a kollégiumi férőhelyekre pályázó diákok zöme jelenleg is a kollégiumban lakik, vagyis már korábban is részt vett a pályázaton. A feltételek pedig az előző évekhez képest nem változtak: ugyanazokat a mellékleteket kell csatolni, mint korábban.