2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Megtörni a görög átkot

A magyar labdarúgó-válogatott még sohasem győzött Görögországban

Felemásan kezdte meg a Nemzetek Ligája sorozatát a magyar labdarúgó-válogatott, amely október 12-én Görögországban, három nappal később Tallinnban, Észtországgal játszik. Marco Rossi együttese szeptemberben egy finnországi 1:0-s vereséggel nyitott, majd szeptember 11-én megnyerte első hazai Nemzetek Ligája-mérkőzését: Sallai Roland és Kleinheisler László látványos góljaival 2:1-re legyőzte a görögöket.

Amilyen népharag fogadta Georges Leekens munkáját, úgy kedvelik a szurkolók Rossit, de igazán majd a mostani két mérkőzés mutathatja meg, milyen úton jár a válogatott. Érdekes volt látni és olvasni, ahogy a finnországi vereség okozta csalódottság néhány nappal később hurráoptimizmusba csapott át, kérdés, hogy pénteken Athénban melyik arcát mutatja a csapat.

A keretben három újonc (Willi Orban, Holander Filip és Baráth Botond) bemutatkozásra vár, míg hárman visszatértek: Gyurcsó Ádám és Nagy Dominik legutóbb 2017 júniusában lépett pályára, míg Németh Krisztián legutóbb idén márciusban, Kazahsztán ellen játszott a nemzeti csapatban, és akkor gólt is szerzett.

„Annyival könnyebb dolgunk van, hogy túl vagyunk egy győztes mérkőzésen, és ez mindig jót tesz a csapatszellemnek. Egy hónap alatt javult a játékosok erőállapota, és Willi Orban csatlakozása is erősítést jelent. Athénban annyiban más mérkőzés vár ránk, mint a múlt hónapban, hogy a görögök várhatóan sokkal agresszívebben, támadóbb felfogásban lépnek majd fel ellenünk. De egyszer már nyertünk Görögország ellen, az alapok adottak” – nyilatkozta Rossi, aki az észtek ellen egyértelműen győzelmet vár.

A görögöknél Michael Skibbe számára csak a győzelem az elfogadható. „A legutóbbi mérkőzésen kikaptunk a magyarok ellen, azaz van miért revansot vennünk. Ez egy nagyon fontos mérkőzés lesz, amelyen győznünk kell, ehhez azonban gyorsabban kell játszanunk, mint Magyarországon. Bosszút szeretnénk állni, és azt hiszem, meg is fogjuk csinálni” – nyilatkozta a német szakember, akinek azért akadnak gondjai. A keddi edzés után véglegessé vált, hogy az AEK Athén középpályása, Petrosz Mantalosz nem léphet pályára sérülés miatt. Ugyancsak kihagyta az edzéseket Lazarosz Hrisztodolopulosz (Olimpiakosz) és Jorgosz Cavellasz (Alanyaspor), de a hírek szerint az ő játékukat nem fenyegeti veszély.

A csapattal kapcsolatban akadt még egy érdekesség: Skibbe kapitány ugyanis sajtótájékoztatón közölte, a Benfica görög származású kapusa, Odisszeasz Vlahodimosz szívesen szerepelne a válogatottban. A hír azért furcsa, mert a 24 éves kapus a német utánpótlás-válogatottal komoly sikereket ért el: 2017-ben U21-es Európa-bajnokságot nyert, 2011-ből van egy U17-es vb-bronza és egy U17-es Eb-ezüstje is. Skibbe szerint a görög szövetség tisztviselői az UEFA és a FIFA vezetőitől várják a választ, hogy egyáltalán beleegyeznek-e a nemzetváltásba. Elvileg nem lehet akadálya, hiszen a játékos még egyik felnőttválogatottban sem lépett pályára tétmérkőzésen.

„Beszéltem Odisszeasz Vlahodimosszal, aki kijelentette, hogy hajlandó a görög válogatottban játszani” – nyilatkozta Skibbe, ugyanakkor több görög portál szerint ennek nincsen valóságtartalma, mert a szövetség nem is kérelmezett hasonlót.

A két válogatott eddig húsz mérkőzést vívott egymással, a magyarok ötször, a görögök kilencszer nyertek, hat meccs pedig döntetlennel végződött. Magyarország viszont még nyeretlen Görögországban, az eddigi kilenc idegenbeli fellépésén három döntetlen mellett hatszor kikapott a görög csapattól. Legutóbb, szinte napra pontosan három évvel ezelőtt, gólokban gazdag összecsapáson 4:3-ra.