2024. április 26., péntek
MIODRAG ZEC

A nép szereti a mutatványokat

Jó hír, hogy a Lidl sok embernek adott munkát Szerbiában, de kérdés, hányan maradnak most munka nélkül a kisboltokban – reagált a német kereskedelmi üzletlánc megjelenésére Miodrag Zec, a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Karának közgazdaságtan-tanára.

„Az eufóriának politikai jelentősége van. A nép szereti a mutatványokat. Ennek persze megvannak a maga előnyei, ám számos mutató utal arra, hogy mi a munkamegosztásnak egy olyan fokán állunk, ami jónak éppen nem nevezhető” – mondta az N1 műsorában Zec, aki szerint azért szem előtt kell tartani, hogy nem Szerbia nyitott üzletláncot Németországban, hanem fordítva. Az új üzletek megnyitása körüli felhajtás nálunk kulturológiai jelenség lett.
„Karácsonykor sincsenek annyian a templomban, mint a megnyitáskor a Lidlben, hogy lássák, mennyibe kerül a csokoládé… Nagyobb az eufória, mint amit a pápa érkezése kiváltana… Ez a mi civilizációnk.”

Zecnek az a véleménye, hogy a konkurencia a kereskedelemben jó, de itt csupán az árak kiegyenlítéséről van szó – például Stuttgart és Belgrád között –, miközben a tranzíciótól a bérek kiegyenlítődését várják a szerbiai emberek. A fizetések nálunk többszörösen alacsonyabbak maradnak továbbra is. A közgazdász azt is megemlítette, mekkora támogatásban, kedvezményekben részesíti a szerb állam az itt befektető külföldieket. Szerinte az itteni polgárok csak 7-8 százalékos gazdasági növekedés mellett észlelnék életszínvonaluk némi javulását, mivel azonban ezt lehetetlen elérni, a szabályokon kell változtatni. Évekre szóló szabályokra van szükségünk. „Nálunk továbbra is építenek engedély nélkül, továbbra is megszegik a törvényeket, és továbbra is kifizetődik nem fizetni semmiért, de mindent követelni” – fogalmazott Zec.