2024. április 26., péntek

Szellemi és gazdasági kapcsolatok erősítése

Eurázsiai delegáció járt Újvidéken

Az Eurázsiai Népek Közgyűlésének a küldöttsége látogatott el tegnap a tartományi kormányba.

A delegáció tagjait Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár fogadta. A találkozó témája Vajdaság és a közgyűlés országaival történő együttműködés volt. Főként a gazdaság, a turizmus és a fiatalság közreműködésének a lehetőségeit taglalták.

Az Eurázsiai Népek Közgyűlését 44 ország alkotja. Szvetlana Konsztantinovna Szmirnova az Eurázsiai Népek Közgyűlésének főtitkárhelyettese elmondta, hogy Újvidék és Vajdaság számos lehetőséggel büszkélkedhet, főként a turizmus terén.

– Az Eurázsiai Népek Közgyűlése különféle civil szervezetek nemzetközi tanácsából tevődik össze, és különböző országok tagjait és nemzetiségét öleli fel. A nemzeti diplomácia eszközeivel arra törekszünk, hogy előmozdítsuk az Eurázsiai térségben élő nemzetek együttműködését. Két fő területre összpontosítunk a fejlesztés és a közreműködés lehetőségéit illetően: mindenekelőtt a társadalmi együttműködésre, ezen belül az oktatás, a kultúra és a turizmus terén tehetünk fontos lépéseket egymás irányába. A másik jelentős kapocs pedig a gazdasági együttműködés terén jöhetne létre – mondta

Szvetlana Konsztantinovna Szmirnova.

A szerbiai látogatás során Belgrádban üzleti fórumot szerveztek, amelyen fontolóra vették mindazon lehetőségeket és módokat, amik által a közgyűlés Szerbia segítségére tudna lenni.

– A Szerbiai Gazdasági Kamarával közösen megtartott üzleti fórumon a szerb vállalkozók eurázsiai piacon való megjelenését, valamint az eurázsiai befektetők és vállalkozók Szerbiába jövetelét is számításba vettük. A turizmus fejlesztése szintén a közreműködési célok között szerepel. Beszámolunk partnerországainknak Újvidékről és Vajdaságról, valamint az itt fellelhető idegenforgalmi lehetőségekről – ecsetelte Szmirnova.

Ivan Đoković elmondta, hogy az Eurázsiai Népek Közgyűlésével, az Eurázsiai Gazdasági Unióval, valamint az Eurázsiai Fejlesztési Bankkal folytatott közreműködés nemcsak Vajdaság, hanem Szerbia számára is jelentős lépés, hiszen olyan civilizációs projektumról van szó, amely a keleti blokk ideológiájából nőtte ki magát, és sikerült alkalmazkodnia az idő és a hely dinamikájának különféle változásaihoz. Ez egy gazdasági eszköz, amelynek célja, hogy még szorosabbá fűzze a keleti blokk népeinek együttműködését az egykori nagy Oroszország államaival. Bevonva mindebbe azokat a közeli európai országokat, amelyek egyaránt célul tűzték ki a szellemi, kulturális, identitási kapcsolatokat és a gazdaság fejlesztését – hangsúlyozta Ivan Đoković.