2024. április 26., péntek

Szerbia nem nézi jó szemmel az agyelszívást

Szerbia nem engedheti meg magának a hazai szakemberek nagyarányú kivándorlását. Arra számítunk, hogy Németország szem előtt tartja ezt a munkaerőpiac további alakítására irányuló politikájában – jelentette ki Ivica Tončev, a Külügyminisztérium államtitkára Düsseldorfban, Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosában a Serap Gülerrel, a gyermek-, család-, menekült- és integrációügyi minisztérium társadalmi integrációs területét vezető államtitkárával folytatott véleménycserén.

A külügyi tárca közleménye szerint megállapították, hogy Szerbia intenzív együttműködésre törekszik Németországgal, de nem nézheti jó szemmel az agyelszívást, az itt diplomázó fiatal szakemberek tömeges távozását a nyugati országokba, köztük Németországba. Kivándorlásukkal munkaerőhiány keletkezik Szerbiában. Tončev azt mondta, meg kell találni a szakembercserének és annak a módját, hogy a külföldre távozott szakemberek egy része visszatérjen és itt folytassa munkáját, hiszen „Szerbiában komoly gazdasági növekedést jegyeznek, az IT-szektorban és az építőiparban pedig valóságos expanzió tapasztalható”.

A találkozón arra is kitértek, hogy a szerbiai polgárok – mindkét ország megelégedésére – sikeresen integrálódtak a német társadalomba.

„A Németországban élő szerb diaszpóra belügyi szemszögből kivételesen jól integrálódott, a szerb populációt illetően a bűnözési arány rendkívül kicsi, a tartományi adatok szerint az utóbbi években 4-ről 2 százalékra csökkent” – olvasható a belgrádi közleményben.