2024. április 26., péntek

Folyamatosan növekvő források a határon túli magyarság támogatására

A Magyar Diaszpóra Tanács a tervek szerint november 15-én, a Magyar Állandó Értekezlet november 16-án tartja idei plenáris ülését Budapesten – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt kedden, Budapesten.

Az államtitkár ismertette: 2019-ben a fókusz a közösségeken lesz, a cél, a közösségek erőforrásainak együttes bemutatása és felhasználása. Elmondta: a nemzetpolitikát a 2018 és 2022 közötti időszakra megfogalmazott célok mentén kívánják alakítani, ezek sorában említette az identitáserősítést, a családok támogatását, a versenyképességet és a munkaalapú társadalom támogatását. Kitért arra, hogy 2018-ban a külhoni magyar családok évét hirdették meg, amelynek keretében 1 milliárd forintot fordítanak a külhoni magyar családok segítésére. Szólt a Kárpát-medencei egészségügyi szakemberek képzéséről, s arról, hogy a külhoni települési önkormányzatok, civil szervezetek, egyházi közösségek és vállalkozók családbarát tevékenységük elindításának és megerősítésének támogatására 200 millió forintot különítettek el, a vonatkozó pályázati felhívás a jövő héten jelenik meg. Az államtitkár beszámolt arról, hogy anyasági támogatásra 7557 külhoni kérelem érkezett, míg a babakötvényre 6642 kérelem.

Közölte: az elmúlt években mintegy 5000 külhoni magyar intézmény működése és programjai váltak fenntarthatóvá, az idén minden pályázati program keretösszegét megemelték. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról szólva kiemelte: 38,6 milliárd forintból több mint 150 új óvoda és bölcsőde épül és több mint 400 intézmény újul meg.

Potápi Árpád János ismertette azt is, hogy 27,6 milliárd forint volt tavaly a költségvetési forrása a Bethlen Gábor Alapkezelőnek (BGA) és a nemzetpolitikai államtitkárságnak, ez 81,5 milliárdra nőtt a különböző átcsoportosításokkal, s nemzetpolitikára összkormányzati szinten több mint 100 milliárd jutott. Rendkívül sok felújítást, programot tudtak így elindítani Kárpát-medence-szerte – jegyezte meg. Hozzátette: az idén a költségvetési forrás 34,6 milliárd volt, ez az eddigi átcsoportosításokkal 53 milliárdra emelkedett, de az év folyamán még várhatóan nőni fog. Jövőre a költségvetés 40,7 milliárdot biztosít – jelezte Potápi Árpád János.