2024. április 26., péntek

Út a szerb–kínai diplomákig

Kína és Szerbia felsőoktatási együttműködéséről tartottak szemináriumot az Újvidéki Egyetem rektorátusán. A találkozó keretében szervezett felsőoktatási vásáron 35 jeles kínai egyetem mutatkozott be.

– A szeminárium és a vásár kiváló alkalom a sikeresekkel való kommunikációra, az akadémiai személyzet és a hallgatók cseréjére, különösképpen pedig a közös tanulmányi programok kidolgozására és a tudományos kutatásban való együttműködés fejlesztésére. Akár a szerb–kínai, „duális diplomákig” is eljuthatunk – mondta egyebek között üdvözlő beszédében Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár. Nagy elismerésnek tekinti, hogy kétéves időszakra az Újvidéki Egyetem lett a Felsőoktatási Intézmények Konzorciuma Titkárságának székhelye, és reményét fejezte ki, hogy a gazdasági, oktatási és tudományos, művelődési és sportintézmények együttműködése tartós lesz.

A szeminárium keretében tartott felsőoktatási vásáron a kínai egyetemek képviselőivel folytatott beszélgetéseken a szerbiai felsőoktatási szakemberek első kézből tájékozódhattak a kínai egyetemi tanulmányok feltételeiről, az oktató- és hallgatócserét lehetővé tevő ösztöndíjakról.