2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Az örökség életerő

VI. Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztivál Csókán
Az óbecsei Szelence énekegyüttes a csókai fesztivál üde színfoltja volt

Az óbecsei Szelence énekegyüttes a csókai fesztivál üde színfoltja volt

Szombaton egész nap egymást váltották a népdalkórusok és a szólisták, összesen 46 fellépő állt zsűri (Birinyi József, Szabó Gabriella, Varga Evelin, Borsi Ferenc) elé a Csókán immár hatodik alkalommal megtartott Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztiválon. A II. Rákóczi Ferenc ME szervezésében megtartott fesztivál egyben a kétévente sorra kerülő KÓTA Arany Páva Térségi Minősítője is. A szakmai zsűri idén Csókán ítélte oda először a négy éve elhunyt Olsvai Imre kiemelkedő népzenekutatóról elvnevezett díjat, amelyet a csókai KÓTA minősítőn azok az Arany Páva nagydíjas népzenei együttesek és szólisták vehették át, akik a tiszta forrásból merítve kimagasló színvonalon művelik, ápolják és éltetik a népzenei hagyományainkat.

A fellépő majdnem félszáz kórus és szólista közül többen is Arany Páva minősítést kaptak, közülük három kórus: a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület, a csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa és a Rákóczi férfikar megkapta az Olsvai-díjat is.

A fesztivál alkalmával megemlékeztek az aradi vértanúkról, és a kórusok, szólisták és vendégek megkoszorúztak II. Rákóczi Ferenc egész alakos szobrát a Szentháromság katolikus templom kertjében. A megemlékezésen jelen volt többek között Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség alelnöke is.

Az esti gálaműsor után a bírálóbizottság átadta az elismeréseket, de előzőleg minden kórusvezetővel megvitatták a szereplésüket, és szakmai tanácsokkal látták el a fellépőket.

A VI. Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztiválon jelen volt többek között Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékezve kiemelte:

– A nemzet soha nem viselte el az idegen elnyomást, mert mindig érzett annyi elszántságot, összetartó erőt, hogy ha kell, súlyos véráldozatok árán is, de harcoljon a függetlenségért és az önállóságért. Szomorú, hogy Európa újfent meg akarja leckéztetni a magyar népet. Ma is embert próbáló időket élünk, a nemzet függetlensége, önállóságának a megőrzése a tét. Mi itt Vajdaságban is makacs elhatározással védjük az eddig elért autonómiánkat, ragaszkodunk a szülőföldünkhöz, anyanyelvünkhöz és kultúránkhoz, ápoljuk és továbbadjuk a hagyományainkat. A közelgő nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás is ezt a hagyományt kívánja folytatni, különösen az anyanyelvi oktatás és nevelés, a művelődés és tájékoztatás terén.