2024. április 26., péntek

Utcazenélés mint közönségcsalogató

A Bajkó zenekar lemezbemutatót tartott Zentán

A népzene kedvelői színvonalas programban vehettek részt pénteken este a Zentai Magyar Kamaraszínházban, ahol a Bajkó zenekar adott koncertet. A négy lelkes fiatalból álló népzenei együttes erdélyi magyar, román és cigány muzsikával erősítette meg a közönséget arról, hogy hagyományaink őrzésének egyik legtökéletesebb kifejező eszköze a zene, azon belül is a népzene. Ennek a sokszínű világnak a szépségét vitte színpadra Kálmán Bence, aki hegedűn játszott és ő egyben az együttes vezetője is, Horváth Balázs, szintén hegedűs, Weingart Csaba, aki brácsán muzsikált és Varga Balázs, aki pedig nagybőgőzött. Zentai formációjuknál fontos megemlíteni Sőregi Annát, aki vendég énekesként szerepelt a kamaraszínházban és egyben a fiúk új lemezén, amely a Párosan nevet viseli. Ezt mutatják be az érdeklődők számára egy hat alkalmas koncertturné keretében, amelynek egyik állomása Zenta volt. Zentán ugyan nem volt jelen a marosvásárhelyi Demeter Panni, de fontos megemlíteni, mert a román részét ő viszi a lemezre került daloknak.

Ha úgy nézzük, hogy mennyire alkotott kerek egészet turnéjuknak a zentai állomása, a fiatal előadók nagyon jó munkát végeztek. Már a beharangozójukról is el lehetett mondani, hogy nagyon kreatív alternatíváját választották a vendégcsalogatásnak, az amúgy általános csatornákon való reklámozás mellett. Péntek délelőtt a zentai piac utcájában muzsikálni kezdtek, Anna dalra fakadt, Weingart Zoltán és M. Tóth Eszter pedig táncra perdült, ezzel is invitálva a zentai lakosokat, hogy jöjjenek el az esti koncertre. „Utcazenélésük” felvezetésként nagyon szerencsésnek bizonyult, hiszen a péntek esti kezdésre a kamaraszínház telt házzal várta a zenészeket.

Igényesen összeállított repertoárjukban Anna mint vendég előadó énekelt több dalt, és a táncos pár is több alkalommal segítsége volt a Bajkó zenekarnak, hogy még hangulatosabb pillanatokat varázsoljanak a színpadra. Solymosi Vince pedig cimbalomjátékával tette még szebbé a vendégek estéjét.

A sikeres koncert után a Bajkó zenekar új lemezét meg lehetett vásárolni, majd az Etnogold vendéglőben táncházzal folytatódott a mulatság.