2024. április 26., péntek

Vučić felhívhatja Stoltenberget

A Kfor a továbbiakban is a koszovói béke őrzője óhajt lenni

Ha a jövőben bármikor újabb incidens történne Koszovóban, Aleksandar Vučić, köztársasági elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára haladéktalanul kapcsolatba lépnek egymással – egyebek mellett erről állapodtak meg a felek belgrádi tárgyalásuk alkalmával. Vučić emellett arra kérte Stoltenberget, hogy a Kfor a jelenlegi mértékben legyen jelen Koszovóban, mivel „ a szerb nép biztonságának egyetlen őrzője”.

– Hosszasan elbeszélgettünk Stoltenberg főtitkárral. Szó volt a NATO és a Szerbia közötti szerteágazó együttműködésről, a koszovói helyzetről és a Kfor küldetéséről. Többször is arra kértem, hogy ne módosítsák a Kfor mandátumát és a Koszovóban szolgáló katonák számát. Abban állapodtunk meg, hogy ha a jövőben bármikor indokolttá válik, azonnal és közvetlenül kapcsolatba léphetünk egymással, hogy megakadályozzuk a legrosszabbak megtörténtét. Ha úgy adódik, akár néhány perc leforgása alatt kapcsolatba léphetünk egymással. Ezzel az a cél, hogy megosszuk egymással a terepi történésekkel kapcsolatos értesülésekeinket. Most, hogy ebben megállapodtunk, valamelyest nyugodtabb vagyok – fogalmazott Vučić.

A Kfor azért állomásozik Koszovóban, hogy őrizze a békét és felügyelje a polgárok biztonságát, emelte ki Stoltenberg, hozzátéve, hogy tíz nappal ezelőtt, amikor a koszovói államfő a ROSU különleges rendőrségi alakulat tagjainak kíséretében látogatást tett a Gazivode vízerőműben, a Kfor azonnal helyzetelemzést végzett a terepen és megállapította, hogy nem történik katonai akció. Stoltenberg értékelése szerint fontos, hogy a Kfor a jövőben is jelen legyen Koszovóban.