2024. április 26., péntek

„Külföldi ügynökök és árulók” újramelegítve

A NUNS és az NDNV szerint Parezanović és Vučić személyeket és szervezeteket bélyegez meg

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS), valamint a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) közös közleményben emelte fel hangját Marko Parezanović, a BIA (Biztonsági és Tájékoztatási Ügynökség) képviselője és Aleksandar Vučić államfő nyilatkozatai ellen, miszerint egyes médiumokban külföldi ügynökök tevékenykednek. Az újságíró-egyesületek szerint ezek a megjegyzések veszélyesek, és komoly fenyegetést jelentenek a szólásszabadságra és a kritikus hangokra nézve.

Közös közleményében a két független egyesület emlékeztetett arra, hogy Parezanović kijelentései szerint Szerbiára a legnagyobb veszélyt azok a külföldi ügynökök jelentik, akik az egyes médiumokban, civil szervezetekben és ellenzéki politikai pártokban tevékenykednek. A külföldi ügynökök tevékenységét Vučić is megerősítette, ő azonban hozzátette, hogy ezek nincsenek hatással a szerb társadalomra.

– A hatalom és a hatalomhoz közel álló médiumok az utóbbi években teljesen újraélesztették a kilencvenes évek retorikáját, miszerint mindenkit, aki kritikus álláspontot képvisel, „külföldi ügynöknek” és „árulónak” kiáltanak ki. A gyűlölet és az erőszak népszerűsítésének hangulatában, amelyben élünk, ez a megbélyegzés a legkomolyabban veszélyezteti a kiemeltek biztonságát – áll a közleményben.

A két újságíró-egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy egyes, a hatalomhoz közel álló szervezetek és egyének már kezdeményezték, hogy az orosz modellhez híven készüljön el a „külföldi megbízottak” névjegyzéke. Ennek csakis az lehet a célja, hogy a listán szereplők a „kivégzőosztag” elé kerüljenek.