2024. április 26., péntek

Jelentős fizetésemelés

Megállapodott a minisztérium a pedagógus-szakszervezetekkel

A szerb kormány ma jóváhagyta azt a megállapodást, amely az oktatási minisztérium és a pedagógus-szakszervezetek között született a fizetési rendszer megreformálásával kapcsolatban. Ennek lényege, hogy az oktatásügyben dolgozók javadalmazása kiegyenlítésre kerül a közszférában dolgozó többi ágazatéval, amelyektől bérezés tekintetében az elmúlt időszakban jelentősen lemaradt.

A minisztérium visszavonja azt a döntését, hogy azok, akik rövidített órák tartásával sztrájkoltak, alacsonyabb fizetést kapnak októberre. A szakszervezetek pedig kötelezettséget vállaltak, hogy a pedagógussztrájk befejeződik.

A köztársasági költségvetés 25 százaléka az oktatásügynek jut, ez a legmagasabb arány a többi minisztériumhoz képest. Ezzel a döntéssel az oktatásügy kiegyenlítődik a költségvetés többi használójával: az elkövetkező 2-3 évben összesen 35-36 százalékos lesz az emelés. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter azt emelte ki, hogy a fizetésemelés a jövő év január elsejétől lesz esedékes, hogy mennyivel, az november közepén válik ismeretessé.

Ez azt jelenti, hogy az oktatásügy dolgozóinak jelentős része a 9-1-es fizetési osztályba tartozik majd, azzal a kitétellel, hogy nehezebb munkakörülmények között dolgoznak, osztályfőnökök, valamint a foglalkoztatottak 25 százalékának van lehetősége arra, hogy a legmagasabb pedagógiai kategóriába tartozzon – hangsúlyozta a miniszter a közlemény szerint.