Keresztény magyar fiatalok találkozója

Kárpát-medencei ifjúsági és felnőtt kerületi Háló-találkozót tartottak a hétvégén Adán

csin

2018. október 2., 11:29

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

Adán a péntektől vasárnapig tartó Kárpát-medencei Ifjúsági Háló-találkozón száz, az anyaországból és a határon túli területekről érkezett, 16 és 30 év közötti keresztény magyar fiatal találkozott, teremtett kapcsolatot és épített közösséget a világi keresztény értékrend alapján.

Az egész Kárpát-medencéből érkeztek keresztény magyar fiatalok a találkozóra (Csincsik Zsolt felvétele)

Az egész Kárpát-medencéből érkeztek keresztény magyar fiatalok a találkozóra (Csincsik Zsolt felvétele)

A Tisza-parti településen emellett szombaton az idősebb korosztályoknak egynapos Ada–Mohol kerületi Háló-találkozót tartottak, amelyen szintén mintegy száz keresztény érzületű vendég vett részt Magyarországról, a Partiumból és a Délvidékről. Mindkét rendezvényt a Délvidéki Háló Egyesület szervezte a Kárpát-medencei Ifjúsági Háló szervezőbizottságával közösen. A találkozók résztvevői előadásokon, közösségi programokon, kiscsoportos beszélgetéseken és műhelymunkákon, valamint misén vehettek részt Adán a Szentháromság katolikus templomban. A keresztény körökben népszerű előadó, Hodász András budapesti pap tartotta az előadásokat, amelyeken a fiataloknak a világban való helyünkről beszélt, az idősebbeknek pedig a média helyéről és szerepéről a mindennapokban.

Halmai Tibor (Csincsik Zsolt felvétele)

Halmai Tibor (Csincsik Zsolt felvétele)

A szervezők részéről Halmai Tibor, a Délvidéki Háló elnöke és a Kárpát-medencei Háló vezetőségi tagja elmondta, hogy az egyesületük évente 10–12 rendezvényt, találkozót, képzést, lelkigyakorlatot tart a 30 bogozójuk, vagyis önkéntesük szervezésében a Délvidéken.

– A Háló-mozgalom alaptevékenységét három fogalom írja le: a találkozás, a kapcsolat és a közösség. Először is találkozási lehetőséget biztosítunk minden korosztály számára, köztük a fiataloknak és az idősebbeknek is, hogy a magyar keresztény emberek kapcsolatokat tudjanak egymással építeni. Ha sikerül személyes kapcsolatokat kialakítania, akkor már közösségre is talál az ember: rendkívül fontos, hogy ebben az elidegenedett világban valamilyen közösséghez tartozzon. Minden tevékenységünknek és rendezvényünknek az a célja, hogy személyesen megismerjünk más embereket, valamint a meglévő kapcsolatainkat megerősítsük, hiszen jó találkozni, és jó közösségben lenni – nyilatkozta Halmai Tibor, aki hozzátette, hogy az ifjúsági találkozó megtartását támogatta a Pro Porta Alapítvány és a szegedi Katolikus Ház közös EU-s projektuma, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap és a Magyar Nemzeti Tanács. A szombati Háló-találkozó megszervezését pedig a Bethlen Gábor Alap és Ada község önkormányzata támogatta.

A Kárpát-medencei Ifjúsági Háló-találkozón száz fiatal vett részt Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról és Délvidékről. A budapesti Schön Bálint, az ifjúsági Háló-találkozó egyik szervezője elmondta, hogy öt-hat éve vették át a találkozók szervezését, amelyek egyre népszerűbbek és tömegesebbek a keresztény magyar fiatalok körében. Bejelentette, hogy a következő találkozó 2019. április utolsó hétvégéjén Csíksomlyón lesz, a Jakab Antal Házban.

Schön Bálint (Csincsik Zsolt felvétele)

Schön Bálint (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az ifjúsági Háló-találkozók lényege maga a találkozás, ami a nyolcadik szentség, ha valóban őszinte és megerősítő. A Hálóban olyan légkör uralkodik, amely megteremti a személyes találkozást, és annak ellenére, hogy kevéssé ismerjük egymást, mégis nagyon bensőséges kiscsoportok alakulnak ki, amelyekben tényleg a lelkünk mélyéről osztunk meg tartalmakat, és ez nagy lelki megerősítést ad. A találkozók középpontjában mindig a lelki tartalmak állnak, de fontos nekünk az is, hogy a Kárpát-medence minden részéből jöjjenek fiatalok. Az előadásokat általában papok tartják, és nagy hangsúlyt helyezünk az imádkozásra is – magyarázta Schön Bálint. – Hármas találkozás van a Háló-találkozókban. A találkozás a társaimmal, akik megérkeznek, és örülünk egymásnak, egy kiscsoportban vagy egy helyszínen vagyunk. Találkozunk önmagunkkal. A találkozó célja, hogy önmaga felé fordítsa a fiatalt, és elgondolkoztassa, honnan jött, hová tart, és mik az értékek számára, mitől kaphat lendületet. Találkozunk Istennel az imákon és a szentmisén keresztül, továbbá a tapasztalatok és élmények megosztása a kiscsoportokban szintén egyfajta találkozás a Teremtővel – közölte a szervező.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége