2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018.

Az idősek megérdemlik a törődést

Napi 30 perc nem megterhelő sétával számos betegség megelőzhető

Dr. Bagi Bojan altatóorvosnak, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselőjének és dr. Halasi Szabolcsnak, a testnevelés és sporttudományok doktorának, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara docensének részvételével Egészségesen 60 felett is címmel tartottak előadást Szabadkán, a Bajnát helyi közösségben. Bagi Bojan az elhízásról, a cukorbetegségről és a magas vérnyomásról beszélt a hallgatóságnak. Azért éppen a szóban forgó betegségekről, mivel elmondása szerint ezek a vidékünkön leginkább elterjedt nem fertőző jellegű betegségek. Halasi Szabolcs az életminőségről, valamint az életminőség a testmozgás által való jobbá tételéről értekezett. Az ismeretterjesztő előadásokat követően a szakemberek egészségügyi vizsgálatok sorozatát végeztek el  – testsúlymérés, testmagasság mérése, majd a testtömegindex megállapítása, továbbá a test zsírarányának a megállapítása, végül pedig vércukorszint- és vérnyomásmérés. Az egészségügyi vizsgálatokat követően minden résztvevő kapott egy kártyácskát, erre jegyezték fel a korábban megállapított adatokat, ezzel pedig az a cél, hogy a szakemberek néhány hónap múlva hasonló összejövetel keretében ellenőrizzék a mutatók pozitív vagy negatív jellegű változását. A vizsgálatok befejeztét követően Cukijati Manuella gyógytornász jóvoltából a résztvevők relaxációs tornán vehettek részt. A szakember elsősorban nyújtó és erősítő gyakorlatokat mutatott be, olyanokat, amelyeket az előadók elmondása szerint az idősek később egyedül is biztonságosan elvégezhetnek.

Bagi Bojan a sajtónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az idősek társadalmunk egyik legérzékenyebb rétege, amely megkülönböztetett odafigyelést és törődést érdemel, hiszen nem szabad a társadalom peremére szorulnia.

– Idősebb korban hatványozottan felértékelődik az egészséges életmód és a szervezet megfelelő „karbantartása”. Ehhez nyújt segítséget a gyógytorna, amely alkalmazkodik az idősek erőnlétéhez és egyéb lehetőségeihez. Az előadás során éppen ezekre a gyakorlatokra összpontosítunk, mivel egy teljesen új lehetőséggel szeretnénk megismertetni az időseket – nyilatkozta Bagi Bojan.

A program célja az, hogy a szakemberek felhívják a nyugdíjas, valamint a nyugdíjhoz közeli korosztály figyelmét az egészséges életmódra, emelte ki lapunknak nyilatkozva Halasi Szabolcs, hozzátéve, hogy a szóban forgó korosztály is minőségi életet folytathat, méghozzá részben a fizikai aktivitásnak köszönhetően. Természetesen bizonyos betegségeket nem lehet testmozgással befolyásolni, ugyanakkor számos olyan van, amelyek lefolyását és alakulását pozitívan befolyásolja a mozgás, emelte ki a szakember, mondván, hogy utóbbiak csoportjába elsősorban a túlsúly, a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések sorolhatóak. Napi 30 perc kíméletes sétával, esetleg tornával ezek a betegségek megelőzhetőek, mondta Halasi Szabolcs.

Urbán Olívia, a Vajdasági Magyar Szövetség Bajnát helyi szervezetének elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy azért választották az idősek egészségét az előadás témájául, mivel a Bajnát helyi közösségben a polgárok 60–70 százaléka az idősebb korosztályhoz tartozik. Mint hozzátette, a helyi közösség egyébként is igyekszik aktív lenni, legutóbb a helyi közösségek közötti sportrendezvényt szervezték meg.