2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Az elszámolás napja

A Zorka helyi közösségben hagyományt szeretnék teremteni a Szent Mihály-napi vigasságból

Tizenkét csapat bográcsában rotyogott a körömpörkölt, miközben a helyi közösség lakosainak számára kondérban főzték a hagyományos magyar étket, a gyerekek és a sportolni vágyók pedig különböző megmérettetéseken tehették próbára ügyességüket, illetve erejüket szombaton Szabadkán, a Zorka helyi közösségben, a Brend-Su sportpályán, ahol Szent Mihály napja alkalmából szerveztek főzőversenyt és azzal egybekötött vigasságot. A rendezvényen a Magyar Összefogás választási lista jelöltjei is bemutatkoztak.

A támogatóknak köszönhetően a körmöt és a tűzifát a szervezők biztosították, a csapatoknak csupán az egyéb hozzávalót kellett magukkal hozniuk, nyilatkozta lapunknak Pletl Ádám házigazda, a VMSZ Zorka helyi szervezetének elnöke. Azt is hozzátette, hogy nem csupán a takarékoskodás okán esett a választás a sertéskörömre, hanem azért is, mert ennek az éteknek hagyománya van vidékünkön, a körömpörkölt jellegzetes magyar étel, a hagyományok és az értékek őrzését pedig rendkívül fontosnak tartják a Zorka helyi közösségben. A  „közösségi kondérban” főtt pörköltre minden helyit meghívtak, több mint száz polgárra számítottak, derült ki a folytatásban, mint ahogyan az is, hogy a helyiek ragaszkodnak az ehhez hasonló közösségi összejövetelekhez és örömmel látogatják azokat.

Kudlik Zoltán szervező arról beszélt, hogy hagyományt szeretnének teremteni a Szent Mihály-napi vigasságból, hiszen a magyar néphagyomány egyik jeles napjáról van szó. Ilyenkor szokták az állatokat behajtani a legelőkről, ilyenkor van az elszámolás napja, mondta Kudlik Zoltán.

– Úgy gondoltuk, hogy jó ötlet ezen a napon főzőversenyt tartani, hiszen ezen a vidéken sok a gazda, sokan tartanak jószágot, a főzőverseny pedig a közösségépítés egyik legjobb módja. A nyár folyamán mindenki dolgozik, most pedig összejövünk, barátkozunk – fogalmazott Kudlik Zoltán.

Már csábító illatok terjengtek a levegőben, amikor Jerasz Anikó és dr. Mészáros Zoltán, a Magyar Összefogás választási lista jelöltjei is megérkeztek a sportpályára. Miután üdvözölték az egybegyűlteket, röviden ismertették a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott lista célkitűzéseit.

Szent Mihály napja a számvetésről, az értékelésről és a visszatekintésről szólt egykoron, de napjainkban is, emelte ki a sajtónak nyilatkozva Jerasz Anikó.

– Ilyenkor takarítják be azokat a kultúrnövényeket, amelyeket Szent György napjának környékén vetettek el. A gazdák ekkor értékelik a mögöttük álló évet, de már terveket is szőnek a következő év vonatkozásában. A Magyar Összefogás listája is számvetést készített az elmúlt négyéves időszakról és lefektette azokat a célokat, amelyeket a jövőben szeretne megvalósítani. Fontosnak tartjuk, hogy azokra az alapokra, azaz azokra a jogkörökre és eredményekre építsünk, amelyeket az elmúlt időszakban valósítottunk meg, mind az oktatás és a kultúra, mind pedig a tájékoztatás és a hivatalos írás- és nyelvhasználat területén. Számos feladat vár még megvalósításra, újabb jogkörökért kell küzdenünk, újabb tárgyalások elé nézünk, ezek pedig mind fontosak és meghatározóak a magyar közösség számára. Azt is külön szeretném kiemelni, hogy a Magyar Nemzeti Tanács kiemelkedően fontosnak tartja az ehhez hasonló rendezvényeket, ezért támogatja is azokat, és természetesen a jövőben is ugyanez a szándéka. Örömmel hallottuk, hogy ebből a rendezvényből is hagyományt szeretnének teremteni a szervezők, hiszen az ehhez hasonló rendezvények fűzik szorosabbra a közösséget összekötő szálakat, közösségformáló erővel bírnak és lehetőséget nyújtanak a barátkozásra. Szabadka és a Zorka helyi közösség lakossága is megérdemli az ilyen jellegű rendezvényeket, rájuk fér a vidámság és a kikapcsolódás, hiszen az elmúlt időszakban nem egyszer bizonyították már erejüket, összetartásukat és helytállásukat – taglalta Jerasz Anikó.

A Magyar Összefogás kampánya pontosan két héttel ezelőtt kezdődött. A számvetés szellemiségében Jerasz Anikó értékelte az elmúlt tizennégy napot, kiemelvén, hogy számos rendezvényen, egyebek mellett lakossági fórumokon, közösségi találkozókon, művelődési rendezvényeken vettek részt a jelöltek, mivel fontosnak tartják a közvetlen és személyes kapcsolatteremtést a polgárokkal. A jelöltek első kézből szeretnének tájékozódni a polgárok gondjairól és észrevételeiről, húzta alá Jerasz Anikó.

– A Magyar Összefogás összetett programjából három szempont köszön vissza: az első az, hogy az Magyar Összefogás álláspontja szerint az MNT prioritásának a vajdasági magyar embereknek kell lenniük, mindenkinek, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig; a második az, hogy a Magyar Összefogás előre megfogalmazott célokat óhajt megvalósítani; a program harmadik ismérve pedig a polgárokkal való közvetlen párbeszédre való törekvés – sorolta beszédében dr. Mészáros Zoltán. Mint hozzátette, a Magyar Összefogás álláspontja szerint az MNT-nek arra kell törekednie, hogy mindenkit meghallgasson, majd megpróbálja megvalósítani az emberek óhaját.