2024. május 5., vasárnap
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS – VB, INNSBRUCK

Valverde a világ csúcsán

Valódi tűzijátékra lehetett számítani az innsbrucki vb slágerversenyén, a férfi mezőnyversenyen – elsősorban azért, mert a rendkívül nehéz, hegyes terepen számtalan esélyes állt rajthoz, és teljesen kiszámíthatatlan volt, kinek lesz a legjobb napja. Az iglsi hegy, amelyet a hét nagy kör során ugyanennyiszer kellett megmászni, sorra szedte vezéráldozatait: először a címvédő, háromszoros világbajnok Peter Sagan engedte el az erősek csoportját, a szlovák után pedig a lengyel Michał Kwiatkowski, a friss Vuelta-győztes Simon Yates, az olasz nagyágyú, Vincenzo Nibali is leszakadt…

A többi esélyes csoportja az utolsó iglsi hegymászáson fogta meg az egész napos szökevényboly két legerősebb tagját, a norvég Vegard Stake Laengent és a dán Kasper Asgrent.

A döntés, ahogy arra számítani lehetett, a slágerverseny specialitásának számító, innsbrucki Höttinger Höll emelkedőre maradt – a kemény hegy legkegyetlenebb részei 28 százalékos meredekséggel várták a vb-címre törőket. A hegytetőre a spanyol Alejandro Valverde, a francia Romain Bardet és a kanadai Michael Woods triója ért fel először, s hozzájuk zárkózott fel a lejtmenetben az idei Giro-győztes holland Tom Dumoulin. A négyes együtt érkezett a finishez, amelyben a 38 éves veterán Valverde merészen felvállalta a vezetést, élről indította a hajrát, és egy kerékpárhosszal megnyerte a versenyt.

A nők szombati mezőnyversenyén valódi erődemonstrációt tartott a holland Anna van der Breggen, aki kb. 40 kilométerrel a cél előtt szakította le legerősebb ellenfelét, és a nehéz pályán egyedül vezetve, folyamatosan növelte előnyét, és bravúros győzelmet aratott.

Végeredmény, női mezőnyverseny (Kufstein–Innsbruck, 156,2 km): 1. Anna van der Breggen 4:11:04 óra, 2. Amanda Spratt +3:42 perc, 3. Tatiana Guderzo +5:26 perc, 4. Emilia Fahlin +6:13 perc, 5. Małgorzata Jasińska a. i. stb. Férfi mezőnyverseny (Kufstein–Innsbruck, 252,9 km): 1. Alejandro Valverde 6:46:41 óra, 2. Romain Bardet, 3. Michael Woods, 4. Tom Dumoulin a. i., 5. Gianni Moscon +13 mp stb.