2024. április 26., péntek

Véget ért a hegyesLITERAtúra

Irodalmi emléknappal fejeződött be pénteken a háromnapos hegyesLITERAtúra irodalmi rendezvénysorozat. Az irodalmi történés szervezői az idén a Kishegyesi Könyvtár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a kishegyesi helyi közösség voltak. Az irodalmi emléknap hagyományosan a Csépe Imre emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. Ez alkalommal Gobby Fehér Gyula író mondott rövid beszédet, majd a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Kishegyes község önkormányzatának, a kishegyesi helyi közösségnek és Békésszentandrásnak a képviselői helyezték el a kegyelet virágait az emléktáblánál. Ezt követően a könyvtár előcsarnokában Harkai Vass Éva megnyitotta a Brasnyó István, Gobby Fehér Gyula és Utasi Mária könyveiből összeállított kiállítást. Ezt egy újabb kiállításmegnyitó követte: Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója megnyitotta a Bibliotheca Corviniana kiállítást, ami Mátyás király híres könyvtárát mutatta be.

Az emléknap ünnepi műsorára a helyi közösség tetőterében került sor, s a műsor keretében dr. Szőke Anna Egy kis közösség Nagyutcája címen tartott előadást, valamint Csorba Béla Fakeresztek mentén – népek országútján című előadását dr. Virág Gábor tolmácsolta. Az ünnepi műsorban felléptek az Aranyeső vers- és prózamondó verseny első helyezettjei is. A műsor után két fiatal képzőművész – Argyelán Zita és Kiss Natália – kiállítását Dancsó Andrea nyitotta meg.

A hegyesiLITERAtúra irodalmi rendezvénysorozatot a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a kishegyesi helyi közösség támogatták.