2024. április 26., péntek

Ahol mindenki győztes

Kémiatábor volt Zentán
A 10. Kárpát-medencei Kémiatábor megnyitója

A 10. Kárpát-medencei Kémiatábor megnyitója

Tizedik alkalommal rendezték meg az idén a Kárpát-medencei Kémiatábort a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban. A háromnapos rendezvényre nemcsak Vajdaságból érkeztek diákok, de magyarországi és felvidéki tanulók is eljöttek – tudtuk meg Szórád Endrétől, a gimnázium kémiatanárától.

– Ez azért alakult így, mert sok versenyre visszük a diákjainkat, és összeismerkedünk más iskolák kémiatanáraival. Ők érdeklődnek, hogyan lehet ide eljutni, mi pedig meghívjuk őket. Volt már csoportunk Kárpátaljáról is, az idén sajnos nem lehetnek itt. Ezúttal 101 résztvevőnk van, ennek a kollégiumi férőhelyek szabnak határt. Elsősorban középiskolások, de néhány általános iskolából is jönnek tanulók.

A tanár elmondta azt is, hogy a tábor ötlete maguktól a diákoktól ered:

– Amikor még általános iskolában dolgoztam, a fölsőhegyi nyolcadikosok kérték, hogy kísérletezzünk a téli szünetben. Azt javasoltam, hogy hívjunk meg más iskolából is diákokat. Amikor később a Bolyai Gimnáziumban kezdtem dolgozni, itt is nagyon gyorsan sikerült népszerűvé tenni a tábort, hiszen sok a tehetséges, érdeklődő diák.

A tábor azoknak a diákoknak szól, akik érdeklődnek a kémia iránt, tehát nem feltétlenül szükséges, hogy a résztvevők rendkívüli tehetséggel rendelkezzenek.

– A kémiának csak egyik része a látványos, „csalogató” kísérletezés, de ez nem elegendő, így bővült évről évre a tábor előadókkal. Természetesen nemcsak előadásokból áll a program, csoportfoglalkozásokat is szervezünk. Hogy a diákok minél jobban megismerkedhessenek egymással, úgy alakítjuk ki a csoportokat, hogy különböző iskolák és helységek tanulói együtt dolgozhassanak. A csoportok a tábor kezdetén megkapják a csoportfeladatot, s ezt a tábor zárásáig föl kell dolgozniuk, és előadás, plakát, valamint vers formájában be kell mutatniuk a többieknek. Ez nem verseny, itt mindenki győztes. Hihetetlenül kreatívak a gyerekek, olyan dolgok is eszükbe jutnak, amikre mi, tanárok, nem is gondolunk.

Hozzátette, hogy a táborban folyó tevékenység nem kötődik az iskolai tananyaghoz, ehelyett minden évben egy-egy aktualitást, jeles évfordulót járnak körül. Az idén a téma Semmelweis Ignác, aki kétszáz évvel ezelőtt vezette be a klórmeszes kézfertőtlenítést, ami által az anyák megmentőjévé válhatott; illetve Fritz Haber, aki száz éve kapott Nobel-díjat az ammóniaszintézisért.